Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noordoostpolder lokt met 10% grondprijsverlaging

Geen sprake van staatssteun, volgens de gemeente.

29 mei 2013

De grondprijzen in zes dorpen in de gemeente Noordoostpolder gaan vanaf 1 juli een jaar lang met 10 procent omlaag. De gemeente hoopt vooral particulieren te verleiden tot de aankoop van bouwkavels.

Geen sprake van staatssteun

Maar ook bouwers en projectontwikkelaars kunnen zich melden voor gemeentegrond in de dorpen Ens, Bant, Creil, Espel, Luttelgeest en Rutten, voegt gemeentewoordvoerster Elisabeth de Gelder daar aan toe. Volgens de gemeente is met de grondprijsverlaging geen sprake van staatssteun. De Gelder: ‘Nee, want er wordt geen onderscheid gemaakt, iedereen kan erop inschrijven.’

Leidschendam teruggefloten na verlaging grondprijs

De gemeente Leidschendam werd onlangs door de Europese Commissie op de vingers getikt. Die gemeente had de grondprijs verlaagd om de herontwikkeling van het centrumgebied vlot te trekken. Daar betrof de verlaging een specifieke locatie en bovendien een project waarbij de gemeente was betrokken als partner in een samenwerkingsverband, zegt staatssteunexpert Hans Marskamp, van adviesbureau SAOZ. ‘Een onvergelijkbare situatie.’

Gemeente loopt weinig risico

Volgens hem loopt een gemeente die de grondprijzen met 10 procent verlaagd in deze tijd weinig risico om te worden beschuldigd van het verlenen van staatssteun. ‘In principe zegt de Europese Commissie dat overheden grond niet onder de marktprijs mogen verkopen. Maar de discussie is: wat is de marktprijs? Afgezet tegen de dalende huizenprijzen en het vliegwieleffect dat dat heeft op de grondprijzen, is 10 procent niet extreem. Je hoort tegenwoordig ook geluiden dat een verlaging van 30 tot 40 procent de grondprijzen pas marktconform zou maken.’

Starterslening alleen voor bestaande woning

Noordoostpolder neemt meer maatregelen om de inwoners aan het verhuizen te krijgen. Zo trekt de gemeente 150.000 euro extra uit voor startersleningen. Voorwaarde is wel dat de starter een bestaande woning koopt. Want alleen dan zorgt de starter voor doorstroming op de woningmarkt.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eppo Burger
@ Criticus (Ambtenaar)



Voor de consument zijn bestaande woningen wel degelijk goede alternatieven voor nieuwbouw. Zeker nu er bijna 300.000 bestaande woningen te koop staan. In economische termen zijn het "perfect substitutes"



Je kunt niet vanuit het gemeentehuis voorschrijven hoe consumenten moeten denken. Je kunt evenmin van de markt verwachten dat die zich wat aantrekt van de manier waarop ambtenaren kosten berekenen.



Kortom, het soort praatjes wat je hier digikalkt doen het leuk op het gemeentehuis, maar zodra je achter je bureau vandaan komt en het verifieert aan de werkelijkheid, blijkt het niet te kloppen.



Hier is dan je reality check: Gemeenten komen niet van hun bouwkavels af. Marktprijs is de prijs waarom aanbod gelijk is aan vraag. Omdat niemand je kavels wil kopen, is de prijs die je als gemeente rekent te hoog.
Eppo Burger
Ik heb het over prijzen, niet over kosten. Dat de markprijzen fors (zeg 40%) zijn gedaald, is een feit. Dat de vraagprijzen van gemeenten minder zijn gedaald dan 40% is ook een feit. Het volgende feit laat zich raden: Gemeenten kunnen hun te dure bouwkavels aan de straatstenen niet kwijt.



De kosten die je als overheid maakt, is echt een andere discussie. Welicht moeten veel gemeenten flink in eigen vlees snijden, om de kosten alsnog dekkend te maken.
Eppo Burger
En in aanvulling op mijn laatste reactie @criticus:



Op dit moment staan er op funda op meer dan 11 vrijstaande woningen in Emmeloord te koop onder de 3 ton (vraagprijs, verkoopprijs is uiteindelijk nog lager). Gemiddelde oppervlak is 400 vierkante meter.



Als je zoiets wil bouwen met een grondprijs van 500 euro per vierkante meter, dan kost zo'n kavel dus 2 ton. Dat betekent dat je dus voor minder dan een ton een vrijstaande woning moet kunnen neerzetten, om te kunnen concurreren tegen het aanbod in bestaande woningen.



Dat is volstrekt onrealistisch. Een grondprijs van 500 euro per vierkante meter is dus niet marktconform maar onrealistisch hoog. Zo bestaat de post "algemene reserves" op je gemeentebegroting al snel uit virtueel geld.
Criticus - NL
@Eppo,



Ik werk niet in Emmeloord en ken daar de m2-prijzen niet. Wel weet ik dat je appels en peren vergelijkt. Het kopen van een bestaande woning is niet (meer) hetzelfde als het kopen van een nieuwbouwwoning.



Net als in de automarkt zijn de prijzen van 'tweedehands' huizen lager dan van nieuwe. Dat is jarenlang niet zo geweest. Juist dat was een raar fenomeen, dat kon bestaan dankzij het tekort aan huizen. De nieuwe woningen voldoen aan het nieuwste bouwbesluit, liggen op kavels met nieuwe NUTS-aansluitingen en de kavels zijn vaak voorbelast, wat zettingen verminderd. Kortom je krijgt veel meer kwaliteit en dat kost geld.



Dat de grondexploitatie desondanks vaak op papier sluitend wordt gemaakt, ben ik met je eens. De grondprijzen zouden eigenlijk nog veel hoger moeten zijn.
Alfred
Dit is toch geen nieuws, dit is al een hele tijd aan de gang. Er zijn een reeks aan gemeenten die stunten met grondprijzen. Het helpt ze overigens niet, want de buurgemeenten laten dat niet op zich zitten en verlagen ook.



En zo zijn we lekker bezig elkaar voor de gek aan het houden en wordt via de OZB het gat, dat valt door de lagere grondprijzen, straks weer goedgemaakt. Zo betaalt de belastingbetaler mee aan het eigendom van een particulier of bedrijf.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De waarde van grond wordt bepaald door de bestemming van die grond. Als gemeenten de grondprijzen voor woningbouw destijds met honderden procenten hebben verhoogd is 10% een peanut.
Eppo Burger
Als de bestemming woningbouw is, is een verlies van 40% waarschijnlijk reëler, gemeten vanaf 2008. Sindsdien zijn de huizenprijzen zo'n 21% gedaald (en dalende). Omdat de bouwkosten een groot deel uitmaken van de kosten om een nieuwbouwwoning te produceren, en omdat die bouwkosten niet dalen, komt de hele prijsdaling van een koopwoning ten laste van de grondspeculant.



Rekenvoorbeeld: Een nieuwbouwwoning die in 2008 was gepland voor 200.000 euro, is door de waardedaling van 21% nu nog maar 158.000 euro waard. Dat is een waardeverkies van 42.000 euro. Als de bouwkosten voorheen de helft van de bouwkosten uitmaakten, dan was het bouwkavel een ton waard. Omdat de bouwkosten constant blijven, verliest de gemeente 42.000 euro van zijn 100.000 euro. Dat komt neer op een verlies van 42% voor de grondspeculant.



Wanneer de bestemming wordt omgezet naar landbouw is het verlies overigens bijna 100%, en aan kantoorparken heeft niemand behoefte.
Eppo Burger
@ Alfred Blokhuizen



Gemeenten hebben geen andere keus dan de prijzen verlagen. De enige keus die gemeenten nog hebben is of ze voor of na de verkiezingen met het slechte nieuws naar buiten komen.



Wat je ziet is dat gemeenten nu een klein beetje slecht nieuws doseren, om het straatje schoon te vegen. Na de gemeenteraadsverkiezingen komt de echte ellende naar buiten.



Boven de marktprijs wordt er nu echt niks verkocht, en geven de kopers de voorkeur aan bestaande woningen. Alleen kun je zo de illusie van virtueel geld nog even levend houden tot na de verkiezingen, want zolang er niks verkocht wordt komen de nieuwe prijzen niet in de boekhouding.



Wie prijzen verlaagt trekt gelukkig belastingbetalende inwoners aan die meebetalen aan de kosten...



Criticus
@Eppo

En u denkt dat grondkosten wel zomaar kunnen dalen?



Daar zit ook een financiële opbouw in, die niet alleen slaat op het stukje grond dat wordt verkocht als kavel (max 60% van een ontwikkeling), maar juist wordt bepaalt door de kosten van die andere 40%. Straten, verlichting, speelvelden, groen, water, openbare voorzieningen. Daarnaast is van het uitgeefbaar gebied een deel voor maatschappelijke doeleinden of sociale woningbouw die niet de 'normale prijs' hoeven (en kunnen) betalen. Daarmee worden de prijzen van die kavels die dat wel kunnen dragen (de sterke schouders) dus hoger.



U doet of de gemeenten winst maken. Dat hoopten zij allen wel in het begin van VINEX ('90s), maar de werkelijkheid is veel weerbarstiger. Zeker in deze tijden.



Door de grondprijs te verlagen betaald de huidige inwoner het verlies (belasting) en komt de winst bij de nieuwe inwoners, die dan in een te goedkoop huis komen. Ik vind de huidige prijzen (rond 500/m2 incl BTW voor de vrije kavels) die wij hanteren zeer scherp.



Dat is althans mijn mening, gebaseerd op basale kennis uit dit veld.
Advertentie