Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zwolse wijk gezamenlijk gebouwd

Woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en de gemeente Zwolle hebben de handen in een geslagen om de stagnerende nieuwbouw in de bouwlocatie Stadshagen los te trekken. Ze gaan elk een aantal woningen ontwikkelen.

06 mei 2011
Samenhang
Corporatie Delta Wonen ontwikkelt en bouwt 60 sociale huurwoningen in het gebied. ‘Nieuw is dat we met alle partijen om tafel zitten en de plannen zo op elkaar afstemmen dat er een toegevoegde waarde ontstaat. We maken allemaal ons eigen ontwerp, maar stemmen dat onderling wel af. Hierdoor ontstaat samenhang zonder dat alles hetzelfde is’, legt woordvoerster Carolien van Rijen uit.

Gemeente als ontwikkelaar
Opvallend is dat ook de gemeente 60 woningen gaat ontwerpen en als plan gaat verkopen. ‘De gemeente heeft zelf nog grondposities in de locatie. In plaats van de kale grond te verkopen aan ontwikkelaars, brengt Zwolle het kavel met een compleet bouwontwerp op de markt .

Microniveau
Volgens Van Rijen is er zorgvuldig marktonderzoek gedaan en zullen de woningen vrijwel zeker allemaal ofwel verhuurd ofwel verkocht worden. ‘Er staan 4.000 nieuwe huizen gepland in de wijk. Door nu in te zoomen op een heel klein deelgebied en voorlopig slechts een paar honderd woningen te bouwen is er op microniveau gekeken naar de wensen en de mogelijkheden. We gaan met zijn allen zorgen dat deze huizen ook werkelijk bewoond worden’.

Geen leegstand
En daar ligt volgens haar nu precies de kracht van de nieuwe aanpak, waarbij de gemeente niet alleen het stedenbouwkundige plan levert, maar werkelijk participeert in de bouw. Doordat alle betrokkenen om tafel zitten en naar het geheel kijken, voorkomen we dat wij onze woningen al lang klaar en verhuurd hebben, terwijl er verderop nog eindeloos gebouwd wordt. Of erger nog : dat er huizen leeg blijven staan’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carolien van Rijen / manager Ontwikkeling woningcorporatie SWZ
rectificatie:
Carolien van Rijen is manager Ontwikkeling bij Woningcorporatie SWZ in Zwolle. De 3 Zwolse Woningcorporaties, SWZ, Openbaar Belang en Delta Wonen, participeren in deze nieuwe wijze van locatie ontwikkeling. In de eerste pilots realiseren SWZ en Delta Wonen in totaal 60 sociale huurwoningen.
Advertentie