Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tilburgse mall verliest politieke steun

Het gekrakeel over de Tilburgse supermall van honderd voetbalvelden groot houdt maar niet op. Afgelopen woensdag liet de fractie van Lijst Smolders Tilburg (LST) weten tegen het haalbaarheidsonderzoek te zijn, de tweede fase van de komst van het megawinkelcentrum.

10 oktober 2008

'Niet betrouwbaar'
Hij zei in de raadsvergadering van 27 oktober tegen te zullen stemmen. Dat betekent dat er, na aftrek van Smolders’ vijf zetels, in de 39-koppige raad van Tilburg geen politieke meerderheid meer is voor het plan. Eerder had Smolders zich niet duidelijk uitgesproken over de mall. Nu noemt hij het college en de coalitiepartners VVD en PvdA ‘niet bekwaam, niet betrouwbaar en niet doortastend genoeg’ om zo’n megaproject naar behoren van de grond te krijgen.

 

Afwachten
College en raad reageren gematigd op het nieuws. ‘We wachten af tot 27 oktober’, zegt een woordvoerder van wethouder Möller (VVD), grootste voorstander van de mall. Op die dag is de raadsvergadering waarop de partijen zich definitief uitspreken voor of tegen een haalbaarheidsonderzoek. Ook Veerle Slegers, fractievoorzitter van de SP en verklaard tegenstander van de mall, is voorzichtig. ‘Wij zijn blij met het standpunt van Smolders, maar er kan tot 27 oktober nog veel water onder de brug stromen. Ze kunnen van gedachten veranderen. Dus wij blijven voor een referendum.’

 

Referendum als gedeeld wapen
Over dat referendum is meer consensus dan over de eigenlijke mall. SP. VVD, PvdA, D66 en TVP hebben zich hiervoor uitgesproken. Voor de SP, die onder de kreet ‘Stop de Mall’ een kritische massa op de been probeert te krijgen, is een volksraadpleging een laatste machtsinstrument om een tegenvallend besluit van het college te kunnen corrigeren. Ook VVD en PvdA, die de komst van de mall toejuichen, zijn voorstander van een referendum. Zij denken juist genoeg voorstanders te kunnen mobiliseren om na een tegenvallend raadsbesluit te kunnen zeggen: kijk maar, de Tilburgers willen het wel.

Referendum
Zo verzamelt elke politieke partij de wapens om zijn eigen gelijk mee te verdedigen. Op 27 oktober zullen zij onderhandelen worden over de specifieke invullingen: of het referendum plaats moet vinden via internet of het stemhokje, hoe hoog de opkomst maximaal minimaal moet zijn, en hoe bindend het advies.


Tilburgse wethouder registreert stopdemall.nl (29/09/2008)
Brabantse steden tegen Tilburgse mall (27/08/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie