Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Klimaateffect-atlas voor provinciaal beleid

Beleidsambtenaren van de provincie kunnen op de klimaat-effectatlas zien hoe klimaatbestendig hun provincie is. Aan uitbreiding voor gemeenteambtenaren wordt gewerkt.

16 december 2009
Antwoorden
Hoe hoog komt het water bij een dijkdoorbraak in pakweg Gouda?  En hoe droog wordt het bij 2 graden opwarming in Drenthe? Provinciale ambtenaren vinden het antwoord op deze en andere vragen in de zojuist gepresenteerde klimaat-effectatlas, opgesteld in opdracht van het IPO. De databank is in samenwerking ontwikkeld door  het programmabureau Klimaat voor Ruimte, KNMI  Altera en DHV.

Provincieambtenaren
‘We hebben ons voorlopig vooral gericht op de provincieambtenaren in ons land’, aldus woordvoerster Ineke van Bijssum van het bureau. ‘De verandering van het klimaat heeft overduidelijk zijn effect op de ruimte in ons land. Provincieambtenaren hebben daar direct  mee te maken, zij moeten de negatieve effecten tegengaan’.

Interactief
Om de provincie inderdaad klimaatbestendig te maken, kunnen de ambtenaren nu op een interactieve manier hun beleid toetsen. Aan de hand van diverse scenario’s – dijkdoorbraak, heel veel lokale regenbuien, - wordt zichtbaar hoe dit uitpakt in het landschap van de provincie. ‘Je kunt per provincie op de kaart inzoomen.’

Stand van natuur
Er staan ook onderzoeksrapporten en andere beleidsstukken op de site. Zo kan een ambtenaar voor het buitengebied construeren wat de gevolgen voor de landbouw zullen zijn. Ook de stand van de natuur laat zich voor verschillende scenario’s benaderen.
De atlas wordt ook beschikbaar voor gemeenteambtenaren. ‘Zij kunnen hem nu al raadplegen, maar de data is nog niet speciaal voor hun lokale niveau geschikt. Er wordt aan verfijning gewerkt’, stelt de woordvoerster.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Zo'n klimaat EFFECTEN atlas is weer een typisch voorbeeld van volledig ontspoorde bestuurlijke processen.
Gaan staan kijken hoe erg het wordt, en tegelijk te beroerd zijn om het echte probleem aan te pakken.

Bij het klimaatprobleem is het veel urgenter en belangrijker dat er aan het afremmen van het klimaatprobleem wordt gewerkt, minder CO2 uitstoot en meer duurzame energie. Meer windparken bijvoorbeeld. Meer zoekgebieden daarvoor.

Wat is het echte nut om nu al belastinggeld te besteden aan hoe 2 graden opwarmng, over 150 jaar, drente zal veranderen?

Drente zal dan bevolkt zijn met mensen die de huidige provincie bestuurders zullen vervloeken omdat ze in het begin van de 21ste eeuw de domheid toonden om bijna geen windparken te bouwen, terwijl er wel heel veel ruimte in Drenthe is om mee te helpen aan het afremmen van het klimaatprobleem.
Het drentse platteland kan wat bijverdienen aande opwekkingvan duurzame energie voor anderen.
Drente haalt zijn oude 15 MW doelstelling al niet
De nieuwe 60 MW doelstelling is volstrekt onvoldoende om Drente duurzaam te maken
Gaan er dus drentse stroomverbruikers geruimd worden?
Een voorbeeld voor 200 MW, en in het oosten kan nog eens 200 MW op het Windparken Wiki
http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki/index.php/Drenthe

Dan doet het openbaar bestuur iets nuttigs aan het klimaatprobleem.
Advertentie