Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gronings bermgras wekt energie op

Nog even en bermgras in Groningen is niet langer een afvalstof, maar een energie-opwekker. De komende honderd dagen voert de provincie een proef uit. Die moet duidelijk maken wat milieuvriendelijker is: het composteren van gras, zoals nu gebeurt, of het vergisten om er energie mee op te wekken.

29 september 2009

Methaanproductie
Gemaaid gras wordt daarvoor ingevoerd in een vergistingsinstallatie, gewoonlijk gebruikt voor het vergisten van mest. Daar worden biomassa’s als maïs, granen, loofresten van suikerbieten, en afvalresten van voedingsstoffen als brood aan toegevoegd. In het vergistingsproces wordt methaan geproduceerd, en dat levert bij verbranding energie op.

 

Transport
Op die manier hoeft Groningen minder beslag te leggen op fossiele brandstoffen. Bovendien zijn er in de hele provincie meer vergistingsinstallaties dan groencomposteerders aanwezig. Dat scheelt transporturen.

 

Duurzaam
Nog niet bekend is hoe duurzaam het proces op de lange termijn is, vergeleken bij compostering. Dat heeft te maken met het restproduct dat na vergisting overblijft en waarvan de samenstelling nog niet bekend is. De provincie huurde onderzoeksbureau Alterra in om dat te onderzoeken. In januari zijn de resultaten bekend; de verwachtingen zijn positief. 

 

Schone berm
Voor het vergisten van bermgras is een berm zonder zwerfafval van belang. De provincie Groningen is een campagne met schoolkinderen gestart om die van het nut daarvan te doordringen. Ook riep zij de website www.schoneberm.nl in het leven. 
 
Andere provincies
Jan Cents, projectleider bij de provinciale afdeling wegbeheer, denkt dat de vergisting door andere provincies kan worden overgenomen. ‘Vergisters voor mest kom je overal in Nederland tegen, en de laatste vijf à tien jaar zijn er heel wat bijgebouwd’, vertelt hij. ‘Dus elke provincie wordt ermee geconfronteerd.’

 

Zwerfafval
Voor de proef is 25.000 euro subsidie uitgetrokken. Het geld komt van Senter Novem, dat gericht is op het terugdringen van zwerfafval, en provincie, die uit is op de benutting van biogas.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie