Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friesland doet het licht uit

Provincie Friesland wil dat het weer donker wordt in het buitengebied. Waar dat veilig kan, moet de openbare verlichting langs provinciale wegen tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends worden gedimd of helemaal uit.

13 december 2010
2,5 miljoen
Friesland slaat met een reeks verlichtingsmaatregelen drie vliegen in een klap, zegt woordvoerder Gerben Huisman. De CO2-uitstoot gaat omlaag, de lichtvervuiling wordt aangepakt en op de lange termijn leveren de investeringen geld op. De komende jaren wordt er 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in Led-verlichting, wat jaarlijks rond de 50.000 euro aan energiekosten bespaart.

Donkerder
‘Friesland is al een donkere provincie, maar we willen het nog donkerder maken. Er zijn nu al wegen waar de verlichting de hele nacht is gedimd. Op andere plaatsen is het afhankelijk van de verkeersintensiteit. En er zullen plekken zijn – op rechte stukken bijvoorbeeld - waar we de verlichting permanent kunnen weghalen.’

Alternatieven
De provincie wil experimenteren met alternatieven, zoals reflecterende paaltjes langs de weg en kattenogen in de weg, of met groene verlichting die minder energie vergt en minder lichtvervuiling geeft. Aan ondernemers wordt gevraagd om reclameverlichting ’s nachts uit te doen.

Ongevallencijfers
Kritiek van veilig verkeersorganisaties is Huisman voor. ‘Veiligheid is voor ons het allerbelangrijkst. We gaan goed kijken waar het wel en niet kan. Daar gebruiken we ook analyses van ongevallencijfers voor. Zo was er bijvoorbeeld de afgelopen week veel mist, maar dat leverde niet meer ongevallen op. Kennelijk passen mensen hun snelheid aan als ze minder zien.’ Als blijkt dat de maatregelen toch tot meer ongevallen leiden, zal Friesland zich beraden, zegt Huisman.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar
Quote: ’ Als blijkt dat de maatregelen toch tot meer ongevallen leiden, zal Friesland zich beraden, zegt Huisman.
Dus als er doden gevallen zijn gaan de lamper weer aan. Jammer voor hen die al dood zijn, want die hebben erniets meer aan.
H.A.Decker / adviseur.
Zet in Friesland dan ook de koelkast uit, hoef je het lampje niet te controleren.
Piet Zijlstra
Het kan best met minder verlichting door toepassing van de Reflexstone banden en bestrating
Advertentie