Advertentie

Rijnwoude vordert bouwleges windmolens na

Gemeente Rijnwoude gaat 120.000 euro misgelopen bouwleges navorderen bij windmolenbouwer Prodeon. Dat heeft het college van B en W gisteren besloten.

22 april 2009

Onjuiste opgave
De Rijnwoudse windmolenkwestie staat landelijk in de belangstelling, omdat mogelijk veel meer gemeenten te lage bouwleges ontvingen door onjuiste opgaven van de bouwkosten voor windmolens. De gemeenteraad en het college van Rijnwoude vermoeden dat Prodeon dat bewust heeft gedaan. Zij baseren zich op conclusies van bureau IGG dat een herberekening maakte van de bouwkosten voor de vier windmolens. Die bleken geen 6,1 maar 11 miljoen euro te hebben gekost.

 

Onbehoorlijk bestuur
Directeur Bert van der Sluis van Prodeon is verbaasd over de navordering die Rijnwoude gaat aankondigen. ‘Het college heeft vorige maand nog expliciet gezegd dat in alle onderzoeken de afgelopen drie jaar geen nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen en dat wij te goeder trouw hebben gehandeld. Er is dus geen grondslag voor die naheffing. Dat ze deze procedure nu toch inzetten, getuigt van onbehoorlijk bestuur.’

 

Kans van slagen
Wat Rijnwoude betreft moet de rechter zich maar buigen over de diverse onderzoeken en concluderen of Prodeon te goeder, dan wel te kwader trouw heeft gehandeld bij de opgave van bouwkosten. ‘Onze advocaat acht onze kans van slagen niet groot’, zegt gemeentesecretaris Jan Schellevis. ‘Maar de raad meent toch dat Prodeon bij de aanbesteding aan het begin van het traject kennis had van de werkelijke kosten. Het college volgt hierin de wens van de raad: laat een rechter zich het hoofd hierover breken.’

 

Richtlijn
Van der Sluis ziet het onvermijdelijke proces met vertrouwen tegemoet. De hoogte van de raming, opgesteld door de leverancier van de windturbines, is conform de richtlijn NEN2631, stelt Prodeon. Gedurende de onderzoeken van de gemeente is door vele partijen bevestigd dat de raming van Prodeon correct is en overeenkomt met vergelijkbare situaties in andere gemeentes, zegt Van der Sluis. ‘Wij zijn niet bang voor het oordeel van de rechter. Het is alleen jammer dat in deze kwestie zoveel energie verloren gaat.’

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jason Penning / Retired
Ik lees dat hier kennelijk twee verschillende begrippen volledig willekeurig worden toegepast. Volgens mij heeft een bouwsom niets te maken met de bouwkosten. Voor de goede orde het gaat hier over de bouwkosten. Tevens gaat het in de zaak die raadsman bedoelt over de hoogte van de bouwleges (percentage van bouwkosten) en niet over de bepaling van de hoogte van de bouwkosten.
Ik wist ook nog niet dat de gemeente rijksbelastingen gaat invorderen, maar wellicht heb ik een stuk rechtsvernieuwing gemist.
Dus ik zou maar rechten gaan studeren om een aantal dingen uit elkaar te halen. In de VNG taxatiewijzer OZB zijn tevens voor zover ik ben geïnformeerd ook bouwkosten voor windturbines opgenomen. Maar als deze niet wordt gelezen...... Dus hoe eenvoudig kan je informatievoorziening maken?
Met vriendelijke groet, Jason
wieringen / juridisch adviseur bij raadsmanrijnwoude
De Algemene Wet inzake rijksbelastingen is van toepassing is een wet die regels bevat voor alle soorten belastingen in Nederland, dus ook voor de gemeentelijke belastingen, zoals de bouwleges.
wieringen / juridisch adviseur bij raadsmanrijnwoude
Beste Jason: de hoogte van de bouwleges wordt bepaald door een percentage van de bouwsom of bouwkosten. Worden de bouwkosten te laag geraamd dan volgt daaruit dat de bouwleges ook te laag wordt vastgesteld. Fiscaal recht is niet eenvoudig.
Jaap van der Breggen / raadslid GWR Rijnwoude
Het ware te wensen dat gemeentebesturen wat zorgvuldiger te werk gingen bij het veaststelen van bouwleges.
Rotterdam, Lelystad en andere "grote" windmolen gemeenten hebben zich wel erg gemakkelijk voor het lapje laten houden zo lijkt het. Al in 2003 sprak het gerechtshof Amsterdam zich hierover heel duidleijk uit, maar helaas bleken de betreffende gemeenten niet geinteresseerd! Zelfs niet na uitdrukkelijke waarschuwingen van de zijde van de VNG!
Noemen we dit amtsverzuim? Zo niet, hoe anders?
ir. A.S. den Boer / raadslid Rijnwoude
Het lijkt de vanzelfsprekende weg om regels altijd zo 'voordelig' mogelijk te interpreteren, maar als dat in conflict komt met de intentie van die regels, dan moet de rechter maar spreken en de regels zonodig aangepast worden. Vergunningen voor dit soort projecten kunnen misschien beter gefaseerd worden verleend, waarbij de finale toestemming uitsluitend op basis van voldoende informatie gegeven wordt.
De informatie uitwisseling is in deze zaak kennelijk ontoereikend gebleken en dit soort situatie moet gewoon niet weer kunnen gebeuren.
wieringen / juridisch adviseur bij raadsmanrijnwoude
Lijkt mij volstrekt helder dat hier sprake is van een nieuw feit op grond van de Algemene Wet inzake rijksbelastingen. De bouwsom is namelijk te laag opgegeven en dat wist de inspecteur niet. Als Prodeon gewoon de fiscale verplichtingen nakomt is een procedure helemaal niet nodig.
Dit is een andere kwestie als de vrijstelling van de bouwleges voor HABEKO wonen. Die vrijstelling was vele jaren onterecht en de gemeente moest die vrijstelling beëindigen, omdat de vrijstelling volgens de wet niet mogelijk was.
groeten
www.raadsmanrijnwoude.nl
Advertentie