Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Drenthe weigert Assen windmolens

De provincie Drenthe ziet niets in het plan van de gemeente Assen om in die gemeente een aantal windmolens te plaatsen. Assen wil over tien jaar CO2-neutraal zijn. Volgens het college van de Drentse hoofdstad is grootschalige windenergie daarvoor een goed en noodzakelijk middel. Het provinciebestuur vreest echter horizonvervuiling en daarmee aantasting van een beschermd Natura-2000 gebied.

28 april 2009

Zon en wind
De gemeente Assen kiest in haar Duurzaamheidsvisie voor ‘ruimte voor duurzame energie’. Het gas en elektra dat in de gemeente wordt verbruikt, moet ‘groen’ worden. De biomassa die daarvoor nodig is zal grotendeels van buiten de gemeente moeten komen, maar de gemeente verwacht dat de benodigde groene stroom lokaal kan worden opgewekt. Daarvoor zijn ‘zeer veel zonnepanelen en 8 windturbines nodig’. Het is echter de vraag of die groene stroom lokaal kan worden opgewekt want de provincie Drenthe geeft vooralsnog geen toestemming voor grootschalige windenergie in Assen.

Confrontatie
De provincie Drenthe hecht veel waarde aan duurzaamheid, zegt woordvoerder Stokman. Toch noemt gedeputeerde Haarsma het plan van Assen voor grootschalige windenergie langs de A28 als een ‘confronterend incident’. ‘Het gebied grenst aan een beschermd natuurgebied van het Natura-2000 programma. Daardoor is de horizonvervuiling problematisch. De provincie is dus geen voorstander van die plek.’

Oosten
Wethouder Langius (Milieu) van Assen hoopt dat de provincie openstaat voor de plannen van Assen, zegt zijn woordvoerder, Hilde Gerlofs. ‘De provincie heeft zelf ook een Klimaat en Energie-programma en dit sluit toch mooi aan?’ Volgens Stokman ziet het provinciebestuur het toch echt anders: ‘Binnen de gemeentegrens van Assen is volgens ons geen plek voor grootschalige windenergie. De provincie ziet die mogelijkheid wel in het oosten van de provincie, in het gebied rond Emmen en Coevorden.’

Mooi
Assen houdt echter hoop. ‘Het belangrijkste bezwaar van de provincie is horizonvervuiling,’ zegt Gerlofs. ‘Maar er zijn tegenwoordig mooiere en minder horizonvervuilende ontwerpen. Bijvoorbeeld dat je ze pas ziet als je dichtbij staat, of die beter in de omgeving passen.’ Provincievoorlichter Stokman is niet onder de indruk: ‘Volgens mij blijft een windmolen toch een stok met wieken die wind vangen. Laten we het over de grote lijnen hebben: geen horizonvervuiling bij een beschermd natuurgebied.’

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Volgens mij zijn provincie bestuurders die windmolens proberen tegen te houden de aller lelijkste bestuurders.

Waarom heeft die achterlijek provinciebestuurder dan nog geen windpark ontwerpen laten maken om de hele provincie op duurzame energie te krijgen?
Die man is gewoon niet competent genoeg voor zijn functie.
D. Riebeek
Als er en vinexwijk of bedrijventerrein naast dit natuurgebied zou worden gebouwd was dat vast geen probleem.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Zet langs al die horizon- en zichtveldvernietigende snelwegen windmolens zodat in de mooie gebieden de natuur behouden blijft. Enerzijds hebben we dan voldoende windmolens om heel Nederland op groen te krijgen, anderzijds blijven de gebieden waar we graag in vertoeven behouden en "schoon" van wanstaltig beleid.
Meneer de bestuurders, er zijn voldoende mogelijkheden en er is voldoende geld, althans voor andere onnodige zaken....denk wijs en kijk over grenzen heen. Ga eens niet uit wat niet kan, maar waarom het niet zou kunnen en dan zult u zien dat er mogelijkheden ontstaan.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Laten we het over de grote lijn en prioriteiten hebben.
Duurzaam gaat voor het opgeven van West Drente aan de zeespiegelsijging.

Als mooi Drente voor gaat, is het straks Drente aan zee
Advertentie