Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Arnhem Europees voorloper in rioolwarmteproject

Arnhem gaat rioolwarmte gebruiken om de stad te verwarmen en te koelen. Daarvoor heeft het 1,3 miljoen subsidie gekregen uit een Europees milieufonds. Het is een uniek project binnen de EU, en Arnhem moet het in binnen- en buitenland gaan promoten.

08 oktober 2010
Gemeente is producent
Het energie-uitwisselingssysteem heet Seweex (Sewage energy exchange system) en wordt uitgevoerd in het Rijnboogproject tussen de binnenstad en de Rijn. De aanbouw van nieuwe gebouwen wordt daar gecombineerd met de verplaatsing van het hoofdriool. De gemeente is de producent, de eigenaars van de bewoners zijn de afnemers. Via een aanbesteding wordt een energiebedrijf als marktpartij gezocht.

Koelte schaarser dan warmte
Het Seweex maakt gebruik van het feit dat rioolwater is in de zomer kouder is dan de omgeving en in de winter warmer. ‘Waar je vroeger alle gebouwen op de zon wilde oriënteren, zorgen we er nu voor dat gebouwen gekoeld worden’, licht een projectleider van de gemeente toe. ‘Want met de klimaatverandering wordt koelte schaarser dan warmte.’

In plaats van airconditioning
Airconditiong is een energieverslindende manier van koelen, die de afvalwarmte terug de stad in blaast. In een dichtbebouwde stedelijke omgeving stijgt de buitentemperatuur daardoor alleen maar. Bij Seweex dragen warmtewisselaars onder in rioolbuizen dragen warmte over op een ander leidingensysteem, waar het door een waterpomp nog meer wordt opgewarmd of afgekoeld. Dit water gaat de gebouwen in om deze te verwarmen of verkoelen. De afvalwarmte loopt via het riool de stad uit: opgeruimd staat netjes. Het systeem moet de emissie van CO2, fijnstof en stikstofoxiden met 78 procent verminderen.

Au bain marie
Door de twee gescheiden systemen, die met elkaar in verband staan – vergelijkbaar met de au bain marie methode in de keuken – hoeven bewoners niet bang te zijn voor onwelriekende geuren als de leidingen onverhoopt springen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie