Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer inspraak voor burgers bij waterschappen

Vijf partijen hebben een initiatiefvoorstel ingediend om de invloed van de burger in de waterschappen van Zuid-Holland te vergroten.

04 juni 2014

Vijf fracties in Provinciale Staten willen dat burgers meer te vertellen krijgen bij de Zuid-Hollandse waterschappen. In een initiatiefvoorstel, dat afgelopen maandag door D66 werd ingediend, stellen de partijen voor om het aantal geborgde zetels in de waterschapsbesturen te verlagen en het aantal zetels waarvoor gestemd kan worden te verhogen.

Minder geborgden

De besturen van de waterschappen worden gevormd door ingezetenen en belanghebbenden. De laatste bezetten de zogenaamde geborgde zetels. Belangenorganisaties kunnen hun stem uitbrengen op  eigenaren van landbouwgronden, natuurgebieden en bedrijfsgebouwen. De overige zetels worden gevuld door burgers die zich hiervoor kandidaat hebben gesteld. Van oudsher betaalde de ‘geborgden’ het meest aan de waterschappen. De laatste jaren is echter een toenemend deel van de kosten op het bordje van de ingezetenen terechtgekomen.

Veranderde belastingheffing
De verschuiving in het aantal zetels moet deze veranderde belastingheffing tot uiting brengen. Daarbij is het takenpakket van de waterschappen verbreed en complexer geworden. De partijen die het initiatiefvoorstel hebben ingediend menen dat een vertegenwoordiging van vrij verkozen bestuurders die meervoudige belangen dienen daarbij beter past.


Burger meer invloed
Door het voorstel van de vijf partijen (D66, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en SP) krijgen burgers meer invloed op de waterschappen. Het aantal zetels waarvoor inwoners van Zuid-Holland hun stem kunnen uitbrengen, stijgt van 21 naar 23. Het aantal geborgde zetels daalt van 9 naar 7, het wettelijk minimum.

Overijssel en Noord-Brabant
De voorgestelde wijziging heeft gevolgen voor de waterschappen Rijnland, Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard, en Hollandse Delta. Eerder zijn in de provincies Overijssel en Noord-Brabant ook voorstellen ingediend om het aantal waterschapszetels voor geborgden te verlagen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pveenstra / lid van het algemeen bestuur van wetterskip fryslan
in een democratie hoort ieder te worden gekozen en niet zoals er op andere plaatsen in de wereld waar voor de schijn verkiezingen plaats vinden.
Advertentie