Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huiseigenaren desnoods tot verduurzamen dwingen

De overheid moet een voortrekkersrol gaan spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Mocht die niet snel genoeg van de grond komen, dan zou zij ‘verplichtende maatregelen’ aan huiseigenaren dienen voor te schrijven. Dat stelt ABN Amro voor in het rapport ‘Op duurzaamheid kun je bouwen’.

14 juni 2017

De overheid moet een voortrekkersrol gaan spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Mocht die niet snel genoeg van de grond komen, dan zou zij ‘verplichtende maatregelen’ aan huiseigenaren dienen voor te schrijven. Dat stelt  ABN Amro voor in het rapport ‘Op duurzaamheid kun je bouwen’. 

Versnelling 

Volgens de bank is een versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving cruciaal om aan het Parijse Klimaatakkoord te voldoen. Die gebouwde omgeving zorgt voor 40 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Vooral woningeigenaren ondernemen te weinig actie. De onderzoekers pleiten voor ‘toegangelijker procedures’ in de beschikbare subsidieprojecten. ‘Nog mooier zou het zijn als deze particuliere woningeigenaren de verduurzaming als één totaalpakket aangeboden krijgen.’

Aanvullende maatregelen
Ook in de huursector zijn volgens ABN Amro aanvullende maatregelen nodig. Nu wordt jaarlijks bij 60.000 huurwoningen het energielabel verbeterd, nog geen 3 procent van het totaal. ‘Verder verkopen woningcorporaties nu vooral vastgoed met een laag energielabel, waardoor hun portefeuille verbetert, maar niet de totale woningvoorraad’, aldus Madeline Buijs, sector econoom bouw van de bank. Ze stelt dat de opbrengsten van verduurzaming (een lagere energierekening en een hogere huiswaarde) opwegen tegen de kosten.

Langzame verschuiving
Op de kantorenmarkt is verduurzaming door de overheid verplicht gesteld en dat werkt, concluderen de onderzoekers. Zij zien een vergelijkbare aanpak voor zich op de woningmarkt. ‘Mocht de verduurzaming te langzaam blijven gaan, dan zal een langzame verschuiving van vrijblijvende naar verplichte maatregelen nodig zijn.’ Nu is 98 procent van de Nederlanders nog aangesloten op het gasnet, waarmee ons land koploper is in Europa. 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M.H.I.M. Kastel / bezorgde burger
Laat eerst de overheid die merkwaardige subsidieregels eens opschonen en doelgericht maken. Twee jaar terug heb ik zonnepanelen gekocht. Subsidiepot van gemeente was tussen 0.00 en 05.00 uur al leeggetrokken, waarschijnlijk door personen die dicht bij het vuurzaten. Afgelopen jaar wilde ik muur isoleren maar dat kon alleen als ik twee maatregelen gelijk zou doen en die zonnepanelen mocht ik niet meer meetellen want die lagen al op het dak. Eens kijken voor dubbel glas op de eerste verdieping. En ja hoor, ook afgewezen want je moet meer dan 15m2 spouwglas bestellen. Vindt je het gek als burgers afhaken in de verduurzaming? Laat eerst maar eens een onderzoek komen hoeveel subsidiegeld daarwerkelijk besteed wordt waarvoor het bedoeld is. volgens mij komt er nog niet de helft terecht bij de burgers.
Hans
Grappig: Ze stelt dat de opbrengsten van verduurzaming (een lagere energierekening en een hogere huiswaarde) opwegen tegen de kosten. Waarom is dan zelfs de (Brabantse) nieuwbouw! woning die mij wordt aanbevolen dan nog steeds niet energieneutraal? Geen Balansventilatie, geen warmtepomp, geen doucewarmtewisselaar om maar wat te noemen, wel een zonnepaneeltje en een CV ketel om met gas - uit Rusland natuurlijk - het huis en tapwater te verwarmen.

Het gaat wel lukken hoor in Nederland met de zeespiegelstijging.

Misschien wel een goed idee om alleen de woningen boven de zeespiegel energie neutraal te maken?
Roland
Wanneer het hier niet zou gaan om een schaamteloze verspilling van schaars belastinggeld zou je bijna kunnen lachen om deze hopeloze 'visie' van de ABN-AMRO. Doorzichtig op haar motieven en volstrekt kritiekloos op de bron van het probleem.
Frank Aaldering / Retired
Blij dat ik niet bij die bank zit. Al die dwingelandij. Bah. Ga bankieren.
Heukers
Idioot verhaal. Huishoudens is de enige sector die minder Co2 is gaan uitstoten. De rest (industrie, verkeer, landbouw, kantoor) zijn nog weer meer gaan produceren. En dan moeten de huishoudens weer gepakt gaan worden? Baggeronderzoek dat het niet waard is gepubliceerd te worden. Maar Binnenlands Bestuur he.
Hans / afdelingsmanager
Een bank die iets van de overheid wil: brrr; wegwezen!
Pim Kantebeen / persoonlijke titel
Gaat niet gebeuren. GroenLinks doet niet mee met de formatie en zit liever met zijn handen over elkaar gelijk te hebben. En ook de andere linkse partijen duiken weg. Dus waar moet die politieke steun dan vandaan komen?
Tjapko van Dalen
Naar mijn mening zou de vergroening een echte boost kunnen krijgen wanneer de focus zou worden verlegd van woninkje voor woninkje vergroenen naar het intensiveren van de vergroening van de opwekking van elektriciteit en groen gas. Hiervoor zijn prima mogelijkheden die uiteindelijk veel efficiënter zijn dan ruim 7 miljoen woningen stuk voor stuk energiezuiniger maken. Natuurlijk moet dat ook gebeuren maar het is niet de sleutel naar CO2 neutraal.
Manu / projectleider/beleidsadvisuer
Jeetje, het aantal gasaansluitingen als maatstaf van duurzaamheid. Natuurlijk zijn wij koploper. Als we zelf olievelden hadden gehad, waren we koploper olietanks.

Heel veel oudere woningen moeten eerst geïsoleerd worden voordat de bewoners op een warmtepomp of een andere vorm van lage temperatuurverwarming KUNNEN overstappen. Dan is het niet zo gek dat de combiketels nog even aan de muur blijven hangen. De financiering van een woning (en verbouwingsmaatregelen), werkt een beetje anders dan de financiering en exploitatie van een kantoorpand. Wij zelf zijn thuis bijna 10 jaar geleden stapje voor stapje begonnen en hebben twee jaar geleden pas afscheid genomen van de CV-ketel. Telkens als een ruimte aan renovatie toe was, hebben we ook meteen het tussenplafond geïsoleerd (dak ging niet door de aard van het gebouw) en leidingen en radiatoren vervangen. Dan heb je geen lening of extra hypotheek nodig en bereik je je doel ook. De subsidies zijn echt niet kostendekkend hoor en je kunt m.i. niet van de huidige generatie verwachten dat ze hals over kop oplost wat voorgaande generaties hebben verprutst. Ook al zouden die extra leningen dan nog zo aantrekkelijk zijn voor de banken.
Peter / Projectmanager
De ABNAMRO is wel de állerlaatste die we willen horen, laat staan over duurzaamheid.



Hier wordt wéér een kostenpost voor huiseigenaren bedacht - zoals bij asbestcontroles - waar ABNAMRO huieigenaren natuurlijk graag bij 'helpt', want ABNAMRO 'begrijpt heel goed waar u zich zorgen over maakt'..



Nederland zou heel wat duurzamer zijn zónder ABNAMRO. Huiseigenaren en belastingbetaler kunnen wel zónder dit soort.
Advertentie