Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote bedrijven willen bouwverbod woning met gas

Het zijn zeker niet de kleinste onder de bouwondernemingen. Ballast Nedam en Dura Vermeer willen zo spoedig mogelijk een verbod op het bouwen van huizen met gasaansluitingen, zo laten ze weten aan Cobouw.

31 augustus 2017

Het zijn zeker niet de kleinste onder de bouwondernemingen. Ballast Nedam en Dura Vermeer willen zo spoedig mogelijk een verbod op het bouwen van huizen met gasaansluitingen, zo laten ze weten aan Cobouw.

Niet af te dwingen

Minister kamp wil per 1 januari de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouwwoningen schrappen uit de Woningwet. Gemeenten zouden vervolgens de regie krijgen bij de energietransitie. Dat gaat de grote bouwbedrijven Ballast Nedam en Dura Vermeer lang niet ver genoeg. ‘Gemeenten kunnen nauwelijks iets afdwingen’,  zegt Onno Dwars, commercieel directeur bij Ballast Nedam, in Cobouw. ‘Ook niet als de aansluitplicht is komen te vervallen’.

Muizenstappen
Volgens de commercieel directeur zullen netwerkbeheerders nieuwe gasleidingen blijven aanleggen, ook als dat niet meer verplicht is. En die leidingen gaan weer 40 jaar mee. Een algeheel verbod is volgens hem de enige optie. Lot van Hooijdonk, wethouder Verkeer, Mobiliteit, Duurzaamheid en Milieu in Utrecht, is het met Dwars eens. Utrecht wil honderd procent aardgasvrije nieuwbouw, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. ‘Met de huidige regels kunnen wij gasloos bouwen namelijk niet voorschrijven. En ondanks het schrappen van de verplichte gasaansluiting, blijft gasloos bouwen een uitzondering op de regels. Kamp zet muizenstappen in plaats van dat hij de sloot overgaat.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
eigenlijk heel erg fout dat een commercieel directeur om een WET vraagt, als hij commercieel te lui of te gierig is, om een super aantrekkelijk PRODUCT aan te BIEDEN.



Gas kost ca 70 cent per m3 dat is 10 kWh warmte

Zelf opgewekte stroom met een kavel koop-windpark, kost maar 4 cent, waarvan 2 cent per kWh operationele kosten.

10 kWh is vergelijkbaar met 1 m3 aardgas.

Maar met een warmtepomp haal je meer warmte uit de goedkope stroom., bij een COP van 4, is dat 50 kWh warmte voor 40 cent, of 8 cent voor 10 kWh warmte uit een warmtepomp, gevoed met zelf opgewekte stroom.



Een bewoner kan kiezen:

- aardgas, 70 cent voor 10 kWh warmte

- kavel koop-windpark + warmtepomp, 8 cent voor 10 kWh warmte



Dus Onno hoeft alleen maar een kavel koop-windpark bij zijn aardgas loze woningen aan te bieden. En zijn klanten zitten duurzaam warm voor ca 10% van de energiekosten.

Ca 90% van de woonconsumenten snapt dat, en de eigen koop-windparken hoeven helemaal niet in Utrecht te staan.



Een wet die alleen inwoners pakt en niet bedrijven, is natuurlijk niet eerlijk.

Verlaag de energiebelasting op zelf opgewekte stroom, voor eigen gebruik, voor zowel bewoners als bedrijven, en verhoog de energiebelasting op aardgas, voor iedereen. Ook voor grootstokers. Met als minimum een CO2 prijs van 100 EUR per ton.

Houtkachels in woonbuurten, daar moet wel een verbod op komen, want houtrook, ook van pelletkachels, is dodelijk voor de buren.

Pellet kachels lijken schoon, maar blazen alle as als fijnstof de lucht in. Verbieden op plekken waar mensen wonen
N Vollebergh
Natuurlijk willen grote bouwbedrijven dat, grote bedrijven willen altijd strenge wetgeving. Zij kunnen daar namelijk aan voldoen, waardoor zij kleinere concurrenten die dat niet kunnen uit de markt drukken en zodoende nog groter worden. Hetzelfde geldt voor grootbanken en financiële regulering.
K. de Beer / Adviseur
Niet helemaal eens met @Nick. De bouwlobby wil strenge regels als het hen uitkomt. En als het hen niet uitkomst, willen ze helemaal geen overheidsbemoeienis. Het punt is waar je de energie vandaan haalt om de gebouwen duurzaam te verwarmen/koelen naar 20 C constant. Daar zou de overheid op moeten inzetten. Wat de individuele burger wil, is aan hem. Ik zie heel veel old skool kachels verkocht worden namelijk. Mensen houden ook van een fikkie te stoken.
Maik Klijn
Wij merken bij veel klanten die een nieuw huis laten bouwen ook dat ze erg twijfelen tussen het wel of niet laten aansluiten voor gas. De praktijk leert dat een gas aansluiting stukken goedkoper is dan het aanleggen en gebruik van elektra, niet gek dus dat klanten voor gas kiezen.



Robert.

https://www.loodgieter-concurrent.nl
Advertentie