Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten betalen mee aan watertaps op straat

De komende jaren worden er zowel in steden als op het platteland duizenden watertaps geplaatst waar mensen gratis water kunnen drinken of hun flesjes vullen.

15 augustus 2012

De dorpspomp keert terug in het Nederlandse straatbeeld. Op lange termijn, tot 2020, moeten in steden en op het platteland duizenden watertappunten worden gerealiseerd als moderne variant op de dorpspomp. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) woensdag.

Gratis flesje vullen 
In steden als Den Bosch, Utrecht, Groningen en Alkmaar staan ze al: de moderne watertappunten waar iedereen gratis wat kan drinken of een flesje kan vullen. Dat is ook het idee achter de komst van deze tappunten. ,,We willen mensen in de gelegenheid stellen te kiezen tussen bijvoorbeeld frisdrank of water, tussen waterflesje kopen of gratis vullen. Nu is er geen keuze'', aldus de woordvoerder van Vewin.

Promotie

Vewin en de tien aangesloten waterbedrijven constateren al langere tijd een toenemende behoefte aan het drinken van water. ,,Dat is voor de bedrijven reden om ook hun kwaliteitsproduct te promoten. Nu zijn de openbare ruimten waar een watervoorziening is niet altijd de schoonste. In ieder geval nodigt het mensen vaak niet uit om er water te halen.’’

Watervlek

Nu zijn er enkele tientallen watertappunten in Nederland, maar in 2014 moeten dat er al enkele honderden zijn. ,,Daarna gaat het zich onherroepelijk als een ‘watervlek’ door het land verspreiden. In de jaren daarna komen er duizenden tappunten in steden en op het platteland bij fiets- en wandelroutes.’’

Tegen overgewicht

Belangrijk aspect bij de initiatieven is dat het drinken van kraanwater niet alleen milieuvriendelijker is, maar dat het ook bijdraagt aan het verminden van overgewicht, vinden de waterbedrijven. Daarom doet Vewin ook mee in het project om kraanwater te promoten vanaf het najaar in de JOGG-gemeenten (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Gemeenten

Waterbedrijf Dunea, dat onder meer actief is in Den Haag en Leiden, heeft veel ervaring met het realiseren van watertappunten in de duinen. Dunea gaat deze nu ook elders plaatsen. Ze moeten robuust zijn en bestand tegen bacteriën. Over de kosten worden meestal in gezamenlijkheid afspraken gemaakt tussen gemeenten en waterbedrijf.

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Creatieve ambtenaar
Mogelijk kan er ook een applicatie worden gemaakt voor smartphones die aan geeft waar deze tappunten zich bevinden. En natuurlijk een lijst met POI (points of interest) die kan worden ingelezen door navigatiesystemen.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
En wij maar zuinig doen met water :sproeikopje, waterbeperker kraan, afgeknepen tuinslang. Nee, nu gaan we de auto wassen met....Wie draait de tappunten 's avonds dicht? De brandweer heeft ook nog wat onbetaalbare tappunten.Wat te doen met legionella? De OZB dus 10% omhoog....
Waterdrinker
Ik was afgelopen weken in Zweden. Daar zijn horeca-ondernemers verplicht om hun klanten desgevraagd kraanwater te schenken bij hun maaltijd, zonder daar kosten voor in rekening te brengen. Een symathieke afspraak, voor alle betrokkenen, want bier en wijn zijn daar zeer duur door de hoge alcohol-accijns. Zo haalt men toch klanten binnen..
Heike / ambtenaar
Nederland loopt wat dit betreft ver achter op Frankrijk. Al jaren komen wij daar vakantie vieren en zelfs de kleinere dorpen (en dan niet eens in een overduidelijk toeristisch gebied) hebben vaak een schoon (!!) openbaar toilet en/ of drinkwater. Ook in de steden vind je genoeg openbare toiletten, soms tegen betaling (in de winkelgebieden), maar op plekken waar veel bezoekers c.q. toeristen komen (nabij kerken, musea, historische gebouwen) meestal gratis. En ook langs fietspaden kom je 'in the middel of nowhere' watertappunten tegen en soms zelfs een toiletgebouwtje. Als fietsende vrouw wordt dit alles zeer op prijs gesteld.

@Sneuf. Dergelijke kranen functioneren uiteraard niet met een draaikraan maar met een drukknop ;-p
toerist / planeconoom
Goed initiatief, nog beter is echter openbare toiletten (waarbij waterkraan) plaatsen. Zoals oa in Engeland, hier is nmm veel behoefte aan.
toerist / planeconoom
Goed initiatief, nog beter is echter openbare toiletten (waarbij waterkraan) plaatsen. Zoals oa in Engeland, hier is nmm veel behoefte aan.
Jan
Een vele malen betere ontwikkeling dan dat bizarre voorstel van Groen Links om cafe's te verplichten tot kraanwater gratis gaan serveren aan de 'klanten'.



Ik snap niet hoe je zoiets kunt bedenken, 'gratis' bestaat niet als je er personeel en glaswerk voor in moet zetten, dus daar betalen de overige klanten dan voor. Zoals een pomp (of liever een drinkfonteintje) ook echt niet gratis is maar door algemeen gebruik hun dekking vindt in de publieke middelen.
S. Brinkhoff / Bestuurder buurtvereniging
Ik de gemeente Mook is door ons bestuur van buurt de Mortel de wens geuit een orpspomp te plaatsen op een rustiek pleintje. Het gemeentebestuur wil hieraan geen medewerking verlenen.
Advertentie