Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen schikking Brabantse gemeenten en afvalverwerker

Brabantse gemeenten hebben een schikking met afvalverwerker Attero over een dreigende miljoenenboete in december geweigerd

21 maart 2014

Brabantse gemeenten hebben een schikking met afvalverwerker Attero over een dreigende miljoenenboete in december geweigerd. De Brabantse VVD-gedeputeerde en voorzitter van de aandeelhouderscommissie Bert Pauli heeft dat vrijdag gezegd in Provinciale Staten.

Boete tot 40 miljoen
De gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2017 samen ten minste 510 kiloton restafval aanbieden. Vanwege afvalscheiding wordt er steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat minder dan 510 kiloton. Een naheffing die Attero kan opleggen kan oplopen tot meer dan 40 miljoen euro.

Dure contracten
Tijdens bemiddeling door de gedeputeerde werd voorgesteld om het dure contract met Attero te verlengen tot de gemeenten genoeg afval hadden geleverd. ,,Ze hebben dat op het allerlaatste moment gewoon verworpen'', zei Pauli vrijdag. Attero (voorheen Essent Milieu) is eigendom van provincies en gemeenten en wordt verkocht. De aandeelhouders beslissen de komende tijd over de verkoop aan investeerder Waterland. De Brabantse gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.

Gestraft voor scheiding
Ook veel partijen in de Brabantse Staten vinden het onrechtvaardig en ongemakkelijk dat gemeenten worden gestraft omdat ze hun afval goed hebben gescheiden. ,,Hoe leggen we dat uit aan de burger?'', vroeg PvdA'er Henk Leenders zich vrijdag af. Provinciale Staten beslissen in april.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Herman Nijskens
Hoe leg je dat uit aan de burger?

Gewoon bekennen dat je een slecht contract hebt gesloten.

Bekennen dat de afgesproken hoeveelheid mede de prijs heeft bepaald.

Volgende keer beter nadenken met dit soort clausules.

Zo maar wat overwegingen.,,
K. de Beer / organisatie adviseur
De ene partij zijn een handvol gemeentes en de andere partij een handvol provincies en gemeentes. Beiden handelend in het algemeen belang. Hoe idioot zijn we hier bezig. Hoewel er alle aanleiding is de rechter te vragen het voor de ene partij slechte contract te ontbinden, merk ik op dat deze gang van zaken mij sterkt in het idee dat we in Nederland af moeten van alle ZBO's, Wgr lichamen, overheidsvennootschappen en stichtingen. Gewoon Rijk, provincien, gemeenten en waterschappen, en daar alles onder brengen met als smeermiddel de centrumgemeenteconstructie (de ene voert tegen betaling uit voor de ander).
Advertentie