of 59232 LinkedIn

Fracties Amsterdam willen aanpak illegale verhuur

SP, D66 en VVD in Amsterdam maken zich zorgen over illegale verhuur van woonruimte aan toeristen. Zij constateren dat daarover veel signalen binnenkomen en vinden dat het college van burgemeester en wethouders de excessen moet aanpakken.

SP, D66 en VVD in Amsterdam maken zich zorgen over illegale verhuur van woonruimte aan toeristen. Zij constateren dat daarover veel signalen binnenkomen en vinden dat het college van burgemeester en wethouders de excessen moet aanpakken. Gewone verhuur via vakantiewebsites zoals Airbnb moet wel mogelijk blijven, vinden de fracties.

Onveiligheid en overlast

Het komt regelmatig voor dat een woonhuis alleen nog maar verhuurd wordt aan toeristen, waarmee het een illegaal hotel is geworden, stellen de drie partijen. Zij willen dat de gemeente strikt handhaaft op deze vorm van illegale verhuur aan toeristen, omdat die voor onveiligheid en overlast zorgt, woonruimte aan de markt onttrekt en ondernemers dupeert die zich wel aan de regels houden.

 

Overzicht ontbreekt

Over cijfers beschikken de fracties niet, zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig. ‘En dat is dus gelijk een belangrijk probleem: Vanuit de stadsdelen en het Wijksteunpunt Wonen horen we dat er klachten zijn, maar een integraal overzicht ontbreekt. Op Air B&B staan op dit moment circa achtduizend Amsterdamse adressen, maar hoe lang en aan wie die verhuurd worden, weten we niet. Wie houdt zich wel en niet aan de regels? We moeten helder krijgen hoe groot het probleem is en of er voldoende capaciteit is om misstanden te aan te pakken en de regels te handhaven.’

 

Resultaten van extra handhaving

De nieuwe regels voor vakantieverhuur zijn van kracht sinds februari dit jaar. De partijen vragen het college om een tussentijdse evaluatie. Steven Schotte, woordvoerder namens wethouder Laurens Ivens, laat weten dat het college binnen enkele weken de resultaten bekend maakt van de extra handhaving gedurende de afgelopen maanden. Het college is bezig het aantal klachten en meldingen te inventariseren, meldt Schotte. ‘Wat de gemeente wil bestrijden, dat zijn de illegale hotels, want die zorgen voor veel overlast en kunnen onveilig zijn als ze niet aan de regels voldoen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G. Berk op
Het was fout om de teugels te laten vieren, dus draai die vakantieregels maar terug, want er wordt volop misbruik van gemaakt. Of nog beter, eis dat sites als airbnb en wimdu gegevens overdragen zoals onlangs de rechter in New York dat geeist heeft van airbnb. Als airbnb niet wil meewerken, moet die site maar op zwart gaan. De gemeente wil toch niet beticht worden van onrechtmatig handelen jegens al die omwonenden?
Door Nobby (animal cop) op
Gemeente Amsterdam moet niet alleen de excessen aanpakken maar eigenlijk het probleem van illegale onderhuur in zijn algemeenheid. Criminelen en Slimbo's profiteren hier het meeste van en de gewone man heeft er last van en/of betaald het via de gemeentebelasting. Overtreders gaan aanpakken dmv dwangsommen is zeer effectief en belast de dader ipv de omgeving. Gewoon stevig beleid maken en dan aan de gang gaan.