of 59232 LinkedIn

Europees geld voor groene steden

Gemeenten met ideeën om stedelijk gebied te vergroenen kunnen zich binnenkort aanmelden voor het nieuwe Europese onderzoeks- en innovatieprogramma.

Gemeenten met ideeën om stedelijk gebied te vergroenen kunnen zich binnenkort aanmelden voor het nieuwe Europese onderzoeks- en innovatieprogramma ‘Nature Based Solutions in Re-naturing the Cities’. De Europese Commissie wil met dit programma de komende vijf jaar innovaties stimuleren in groene oplossingen in de stad.

Koppeling met onderzoek

Een voorwaarde is dat de projecten worden gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek, zegt Egbert Roozen, directeur van de branchevereniging VHG (ondernemers in het groen), die op verzoek van de Europese Commissie als expert aan het programma heeft meegewerkt. ‘Op die manier kunnen de ervaringen leiden tot kennis die Nederland en Europa kunnen exporteren. Daar kunnen we ons mee profileren.’ Gemeenten kunnen denken aan het vergroenen van gevels, zegt Roozen. ‘Dat gebeurt nu experimenteel, maar een voorbeeldproject waarin wordt onderzocht hoe je dat grootschalig kunt toepassen, zou door het programma kunnen worden ondersteund.’


Vergroenen openbare ruimte

Hoeveel geld er beschikbaar komt en aan welke voorwaarden inzendingen moeten voldoen, wordt later dit jaar bekend gemaakt. Gemeenten die vast inspiratie willen opdoen, kunnen het eindrapport erop naslaan dat bij het programma hoort. Daarin zijn diverse goede voorbeelden opgenomen, waaronder de VHG-concepten De Levende Tuin en De Groene Stad, voor het vergroenen van particuliere tuinen en openbare ruimte. Ook Ruimte voor de Rivier staat erin. Meer voorbeelden van projecten die kansrijk zijn binnen het Europese programma staan in het rapport, dat onder andere te vinden is via www.vhg.org

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dat kunnen landen toch ook zelf bedenken. De EU krijgt kennelijk geld te veel; hiervoor hebben we de EU toch niet nodig? De EU kan zich beter bezig houden met o.a. een soepeler personen/bedrijfsverkeer, buitenlands- en defensief beleid.
Door Matthijs op
Altijd fijn hoe totaal ongefundeerde reacties onder interessante berichten worden geplaatst. Steden zijn een van de meest effectieve vormen van wonen. Buitenwijken daarentegen zijn vreselijk inefficient als het gaat om energie, co2 uitstoot en grond gebruik. Punt is dat we in Nederland bijvoorbeeld verslaafd zijn aan het concept 'Iedereen een huisje met een tuin'. Niet dat ik mensen dat niet gun, maar feitelijk is het redelijk onzinnig dat we mensen zo ver van hun werk laten wonen en inefficiente nieuwbouw wijken neerpoten op stukken grond die beter voor voedsel of CO2 opslag kunnen dienen.
Steden zijn efficient doordat ze geconcentreerd zijn en veel belangrijke diensten zoals afval verwerking en waterzuivering goed kunnen regelen. Er gaat minder energie verloren door korte afstanden die het moet afleggen en appartementen etc zijn (mits enigszins modern) efficienter in hun elektra en gas gebruik.
Punt is dat steden leefbaar houden erg moeilijk is. En daar is een stimulans voor groen ontwikkeling erg fijn voor. Het is aan wethouders die geld zien moeilijk uit te leggen dat bomen op de (midden)lange termijn een enorme besparing opleveren door reductie van hitte, droogte en fijnstof. Bomen hebben zelfs een positief effect op criminaliteit en veiligheids gevoel. Groene ruimten en stroken zijn plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten waardoor meer leven op straat plaatsvind. Tevens zijn fatsoenlijke parken en groenvoorzieningen goede compensatie voor de tuin die een ieder wilt.
Door Plafond op
Steden zijn energieslurpende gedrochten, beter opnieuw beginnen en een paar stukjes oude binnenstad in stand houden als openluchtmuseum.