Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Energie Achterhoek verzorgd door zonneboeren

De Achterhoek kan in 2030 grotendeels voor zijn eigen energie zorgen. Daarvoor moet de helft van de agrariërs die in de komende jaren met zijn bedrijf stopt zonneboer worden.

20 mei 2015

De Achterhoek kan in 2030 grotendeels voor zijn eigen energie zorgen. Daarvoor moet de helft van de agrariërs die in de komende jaren met zijn bedrijf stopt zonneboer worden. Dat levert 750 zonneboerderijen op, die samen voldoende elektriciteit voor 200.000 huishoudens leveren. Dat is evenveel als de energie die een grote elektriciteitscentrale op fossiele brandstof oplevert.

Zon op het erf
Dat staat dinsdag in het plan Zon op het Erf, dat de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) in opdracht van de provincie Gelderland en alle Achterhoekse gemeenten heeft gemaakt. In de komende vijftien jaar zullen ongeveer 1500 boeren in de landstreek met hun bedrijf stoppen.

Rendabel
De overheden zijn bang dat leegstand leidt tot verrommeling van de bij toeristen populaire Achterhoek. Bovendien zit in veel schuren en opstallen asbest en dat moet verwijderd worden. Zelf zonneboer worden of het erf verhuren aan een zonondernemer is voor de meeste agrariërs gunstig, aldus AGEM. Ze kunnen hun bezitting extra goed verkopen door te profiteren van tal van regelingen. Als ze zelf zonneboer worden, is de investering die daarvoor nodig is over zo'n tien jaar rendabel.

350 banen
Om het project snel van de grond te tillen moeten de overheden tot 2019 tussen de vijf en vijftien miljoen euro vrijmaken om de eerste vijftig zonneboerderijen te realiseren. Zon op het Erf levert volgens de plannenmakers 350 voltijdsbanen op. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ar
Mij wordt niet duidelijk waarom de overheid 100.000 tot 300.000 euro per boerderij moet bijdragen. Vind ik veel.
Advertentie