Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Daling bodem in veengebieden kost miljarden

In landelijke gebieden ontstaat bodemdaling vooral door een daling van het grondwaterpeil. Een andere vorm van landbouw - de zogenaamde natte landbouw - en onderwaterdrainage kan de bodemdaling verminderen en daarmee hoge kosten voorkomen. Volgens het PBL is er een belangrijke rol voor de provincies, de waterschappen en gemeenten weggelegd. Zij moeten samen met bewoners kijken hoe in de toekomst de problematiek moet worden aangepakt.

24 november 2016

De kosten als gevolg van bodemdaling in veengebieden kan de Nederlandse bevolking miljarden kosten. Tot het jaar 2050 kunnen de kosten oplopen tot 5,2 miljard euro, blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het PBL roept op nu in te grijpen om in de toekomst hoge kosten te voorkomen.

Oplossingen voor lange termijn
Dat de bodem daalt komt onder andere door het gewicht en het gebruik van huizen en wegen. In het verleden is daar niet altijd rekening mee gehouden, waardoor nu problemen zijn ontstaan. Het PBL pleit voor oplossingen die niet gericht zijn op schadeherstel en de korte termijn, maar juist voor oplossingen die op de lange termijn de problemen kunnen verminderen.

Grondwaterpeil
In landelijke gebieden ontstaat bodemdaling vooral door een daling van het grondwaterpeil. Een andere vorm van landbouw - de zogenaamde natte landbouw - en onderwaterdrainage kan de bodemdaling verminderen en daarmee hoge kosten voorkomen. Volgens het PBL is er een belangrijke rol voor de provincies, de waterschappen en gemeenten weggelegd. Zij moeten samen met bewoners kijken hoe in de toekomst de problematiek moet worden aangepakt. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Wat een alarmistische flauwe kul: jarenlang heeft het Gat van Bloemendal de pers beheerst. Niks nieuws onder de zon.In 1950 werd Overschie volgestampt.Eerste jaren zettingen tussen 1,20 m en 1,80 m....In 10 jaar 9 x nieuwe riolering (boven elkaar). Berekend risico van verticale zanddrainage, bovenbelasting lange termijn en snel eind maken aan woningnood. We hebben er niet onder geleden maar speelden mijnwerker door onder de fundering van de school te spelen. Een gevleugeld voorstel van de DGW Urk (1992) Graaf het6 veen uit: bouw woonarken als onderdeel van een drijvende stad. Geeft ook de zo begeerde berging van de grote watersnoden die ons te wachten zouden staan....(en maar niet willen komen)
Paul / projectleider
Het blijkt maar weer, bouwen in de randstad is weggegooid geld :)
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Hoe zijn veengebieden vroeger ontstaan ? Wordt het geen tijd dat er weer massaal bossen aangeplant worden om de veenproductie weer op gang te brengen? Waarom wordt door Staatsbosbeheer gekapt hout verhandeld of weggegeven in plaats van versnipperd om als een nieuwe veendeken de bodemdaling te bestrijden? Het afromen van weilanden moet bestreden worden zodat de natuur verder kan met ontwikkelen.
Mieke Hoek / Raadslid
Het Rijk moet de gemeenten in veengebieden waar bodemdaling een groot ptobleem is extra geld geven voor preventie. Extra kosten niet alleen om de daling te temperen maar ook om bv rioolsystemen te herstellen.
H. Wiersma / gepens.
Deze hoge kosten zijn al lang bekend en gemeenten met veengebieden krijgen -voor zover mij bekend- daarvoor zelfs een extra bijdrage via het Gemeentefonds. Overigens blijft een slimme afwatering in iedere grondsoort noodzakelijk.

Eigenaren van woningen in veengebieden krijgen regelmatig met extra kosten voor grondophoging en tuinaanleg en op aansluitkosten van de riolering te maken. Maar daar zijn ze, als het goed is, vooraf van op de hoogte.
Advertentie