Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Crisis gooit plannen ziekenhuisterrein Den Bosch in de war

Noodgedwongen wordt het terrein van het voormalige Groot Zieken Gasthuis in de Bossche binnenstad in fases herontwikkeld. Daardoor zijn er zorgen over de leefbaarheid in de binnenstad.

24 november 2012

Met het vertrek van het Groot Zieken Gasthuis kwam er ‘opeens’ ruim vijf hectare vrij in de historische Bossche binnenstad. Het in 2009 vastgestelde masterplan voor de grootschalige herontwikkeling van het terrein vol met monumenten, kan echter niet worden uitgevoerd zoals destijds bedacht. De vastgoed- en economische crisis gooien roet in het eten.

Herontwikkeling

De projectontwikkelaars AM en Heijmans Vastgoed tekenden, zeventien jaar geleden al, voor de herontwikkeling van het terrein van het Groot Zieken Gasthuis (GZG). Het ziekenhuis huurde het jarenlang van beide marktpartijen terug, totdat vorig jaar het laatste bed werd overgebracht naar het spiksplinternieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de westelijke randweg.

Masterplan

Stedenbouwkundige Kees Rijnboutt en landschapsarchitect Peter Lubbers ontwierpen ondertussen een samenhangend plan voor de locatie met ruimte voor circa 500 wonen, 28.000 vierkante meter hoogwaardige winkelareaal, een nieuwe stadsbibliotheek en 900 ondergrondse parkeerplekken en fietsenstallingen, aldus projectleider Jan Ruitenberg van AM. In het masterplan werden monumentale gebouwen gecombineerd met moderne architectuur. In 2009 werd het masterplan vastgesteld.

Geen trek in avontuur

Het idee was tot voor kort om één bestemmingsplan voor de totale herontwikkeling te maken, en het plan dan in één keer uit te voeren. In 2020 zou de herontwikkeling zijn afgerond. Zou. Want toen kwam de crisis ‘en zag de wereld er opeens heel anders uit’, stelt directeur stadsontwikkeling Willem van der Made. Retailers hebben nu even geen trek in een avontuur, beleggers evenmin. Ook toekomstige bewoners van de nieuwe woningen of appartementen kijken de kat uit de boom.

Aanpak verloedering

Niets doen en wachten tot de crisis voorbij is, is geen optie. ‘Het verbeteren van de leefbaarheid is onze grote zorg’, stelt wethouder Geert Snijders (ruimtelijke ordening, grondbeleid, Rosmalens Belang). ‘De omgeving verloedert momenteel. Twee gebouwen staan leeg (de oude verpleegafdelingen, red); die moeten zo snel mogelijk worden gesloopt. Samen met de ontwikkelaars zijn we in overleg om te bekijken hoe we het terrein gefaseerd kunnen ontwikkelen en wat we er in de tussentijd mee kunnen doen. Zo moet het terrein beter worden ontsloten en er moet meer reuring komen’, vindt Snijders. Het masterplan is en blijft de basis.

Reuring

De projectontwikkelaars snappen dat de twee leegstaande, onaantrekkelijk uitziende gebouwen het beste zo snel mogelijk gesloopt kunnen worden. Zij willen dat echter pas doen als een (deel)bestemmingsplan voor die plek rond is. Aan de reuring wordt hard gewerkt. De voormalige zusterflat wordt verhuurd aan studenten en de monumentale panden op het terrein zijn allemaal verhuurd, aan in totaal zo’n 120 verschillende bedrijfjes zoals webdesigners, kunstenaars, IT-ondernemingen en architectenbureaus.

Publiekstrekker

Gemeente en VOF koersen nu aan op de vaststelling van een eerste deelbestemmingsplan medio 2013. Dat behelst de realisatie van een stuk woningbouw en de ontwikkeling van een groot winkelpand, waarin een echte publiekstrekker kan komen.

Lees meer in Binnenlands Bestuur

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop luster / ontwerper
het is niet alleen de crisis welke roet in 't eten mikt.

De wens om veel al of niet multifunctionele voorzieningen in een groot complex samen te brengen geeft vaak problemen.

Veel maatschappelijke organisaties en ondernemingen wijzigen zo vaak van beleid en structuur dat het een haast ondoenlijke zaak is geworden om al die koppen in een zak te krijgen. Het is meer een kruiwagen met kikkers geworden. Dit is de keerzijde van de markt-werking. Planning is nauwelijks mogelijk en zinvol want onzekerheid is zekerheid.

Niemand heeft nog de regie.

Advertentie