Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corporatiewereld zes weken lang onder de loep

Woensdag start de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties met haar onderzoek naar het corporatiestelsel van ons land. Zes weken lang zullen getuigen en deskundigen onder ede worden gehoord: corporatiedirecteuren, leidinggevenden uit de corporatiesector, commissarissen, toezichthouders, ambtenaren en politici. Het onderzoek beslaat de laatste 20 jaar.

27 mei 2014

De Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties begint volgende week woensdag met haar onderzoek naar het corporatiestelsel van ons land. Zes weken lang zullen getuigen en deskundigen onder ede worden gehoord: corporatiedirecteuren, leidinggevenden uit de corporatiesector, commissarissen, toezichthouders, ambtenaren en politici. Het onderzoek beslaat de laatste 20 jaar.

Zware incidenten Aanleiding zijn de zware incidenten van de laatste jaren, zoals bij Vestia, Woonbron en Rochdale. De commissie gaat met een aantal corporaties speciaal aan de slag. Behalve met de hiervoor genoemde zijn dat Rentree, Woningstichting Geertruidenberg (WSG) , Servatius en Laurentius.De commissie staat onder voorzitterschap van oud-PVV'er Roland van Vliet, die nu een eenmansfractie belichaamt.


Financiële avonturen

Nederland telt 381 corporaties met samen 2,4 miljoen sociale huurhuizen. Eén op de drie huishoudens woont in zo'n huis. Het belang voor Nederland van de sector én het feit dat er met diverse financiële avonturen zo veel geld is verspeeld, rechtvaardigen volgens Van Vliet het zware middel van de parlementaire enquête.


Kort geding

De commissie heeft de afgelopen tijd al veel besloten gesprekken gehouden en documenten gevorderd. Er werd zelfs een kort geding aangespannen tegen en gewonnen van een adviseur van Rochdale. De commissie voelt zich extra gesterkt door de uitspraak van de rechter dat informatie over Rochdale wel degelijk moest worden overlegd.


Lastig vaarwater

De commissie moet zich optimaal vrij voelen om te vragen wat nodig is, aldus Van Vliet. De mensen die worden gehoord, moeten in principe antwoord geven. Ook als ze dat in lastig vaarwater brengt als er bijvoorbeeld ook nog een rechtszaak loopt. Maar dat is nu eenmaal niet de zaak van de commissie, aldus Van Vliet. Het aantal verschoningsgronden, redenen om niet te antwoorden, is 'beperkt', aldus de voorzitter.

Komende week worden onder anderen mensen van Woonbron en Rochdale gehoord. Per week wordt bekendgemaakt wie er moeten komen opdraven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is wenselijk om in dit onderzoek vooral ook mee te nemen de slechte manier (o.a. via onvoldoende controle-mechanismen) waarop tot verzelfstandiging van deze corporaties is gekomen. Dat kan de politiek zich vooral zelf aantrekken.
Advertentie