Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Corporatie Zeeuwland: hou op over krimp

Op Schouwen-Duiveland moet er minder over krimp worden gepraat. De bevolking is stabiel, veel mensen van buiten willen graag op het eiland wonen. Dat stelt directeur-bestuurder Antoine de Ceuster van woningcorporatie Zeeuwland.

23 november 2013

Gemeenten en andere instanties op Schouwen-Duiveland moeten ophouden elkaar krimp aan te praten. De bevolking is al jaren stabiel en er staan meer dan 1.000 woningzoekenden van buiten op de wachtlijst van woningcorporatie Zeeuwland. Wat nou krimp.

De put in
Directeur-bestuurder Antoine de Ceuster van Zeeuwland hoort de verhalen over een krimpende bevolking op Schouwen-Duiveland al jaren aan, maar ziet het nog niet gebeuren: ‘De voorspelling was dat het aantal mensen vanaf 2025 sterk zou teruglopen. Inmiddels is dat alweer opgeschoven naar 2035. Maar ondertussen praten we elkaar wel de put in.’

Nauwelijks leegstand
Zeeuwland heeft een woningvoorraad van 4.000 huizen, waarvan het merendeel in Zierikzee staat. Het eiland Schouwen-Duiveland telt in totaal rond de 15.000 woningen. De bevolking bedraagt al jaren 34.000 mensen. Van leegstand is volgens Ceuster nauwelijks sprake. Op de wachtlijst van Zeeuwland staan 2.500 mensen, onder wie 1.000 niet-eilanders.

Spook niet benoemen
Volgens de directeur is het dus hoog tijd om het spook van dreigende krimp te verdrijven door het minder te benoemen, laat staan er beleid op af te stemmen. Vooral gemeenten zouden de bevolkingsontwikkeling wat positiever kunnen benaderen. ‘Praten over krimp leidt tot beeldvorming van leegstand, verloedering en leeglopende dorpen zonder winkels of voorzieningen, terwijl het tegendeel gebeurt. Er wordt voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe publieke voorzieningen, we hebben een goed winkelbestand en trekken jaarlijks 4,5 miljoen mensen die hier overnachten.’ Wat nou krimp wil hij maar zeggen.

Zeeland niet op een hoop gooien
Inwoners van de regio Rijnmond schrijven zich volgens Ceuster maar al te graag in als woningzoekenden op Schouwen-Duiveland. Het steekt hem dan ook dat heel Zeeland vaak op een grote hoop als krimpgebied wordt betiteld. ‘Geen enkele corporatie tussen Zuid-Holland en de Belgische grens hebben zoveel buitenstaanders op de wachtlijst. In Zeeuws-Vlaanderen is de krimp bijvoorbeeld al begonnen, wij merken er hier nog niets van.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Suurmond / Coördinator Volkshuisvesting Achterhoek
Ik ben het met de Cuester eens dat we krimp miet moeten zien al spook, maar dat is iets anders dan negeren van de ontwikkelingen. Natuurlijk is er nu geen probleem, maar de bevolking gaat afnemen, ontgroenen en vergrijzen. Daar moet je wel degelijk op voortsorteren. Anticiperen op bevolkingskrimp, dus.
True
Bevolkingskrimp, was dat maar waar...
Advertentie