of 59232 LinkedIn

CDA Brabant wil bewegingsjacht op zwijnen toestaan

Het CDA in Brabant wil dat er snel een oplossing komt tegen de zwijnen. Afgelopen weekend kwam een man om het leven bij een botsing met een zwijn.
8 reacties

Het CDA in Noord-Brabant dringt bij de provincie aan op een snelle oplossing van de problemen met wilde zwijnen. Aanleiding is een fataal ongeluk zaterdag in Heusden (gemeente Asten). 

Verkeersslachtoffer
Een 44-jarige automobilist botste op een zwijn en tegen een boom en overleed. Voor zover bekend is hij het eerste verkeersslachtoffer in Brabant als gevolg van de komst van het zwijn vanuit Limburg. 
,,Het is ontzettend tragisch dat de oplossing niet op tijd en actief heeft plaatsgevonden. Helaas moeten we nu achteraf voor een oplossing gaan zorgen'', aldus Statenlid René Kuijken van coalitiepartij CDA maandag.

Gespannen relatie
De zwijnen veroorzaken een gespannen relatie tussen boeren, jagers, burgers en recreatieondernemers, constateert de partij. Boeren zeggen dat de populatie wilde zwijnen onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig zwijnen, menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

Bewegingsjacht
Het CDA wil uitbreiding van jachtmethodes, bijvoorbeeld met bewegingsjacht. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer. In tegenstelling tot drijfjacht met drijvers, honden en meer jagers is bewegingsjacht onder voorwaarden toegestaan.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Een 44-jarige automobilist botste op een CDAér en tegen een boom en overleed. Voor zover bekend is hij het eerste verkeersslachtoffer in Brabant als gevolg van de komst van CDA vanuit Limburg. ,,Het is ontzettend tragisch dat de oplossing niet op tijd en actief heeft plaatsgevonden. Helaas moeten we nu achteraf voor een oplossing gaan zorgen'', aldus Statenlid René Kuijken van coalitiepartij CDA maandag.

Gespannen relatie
De CDA ers veroorzaken een gespannen relatie tussen boeren, jagers, burgers en recreatieondernemers, Boeren zeggen dat de populatie onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig , menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.
Door Tobben (beheerder) op
Het probleem is van een geheel andere orde. Zwijnen vermeerderen zich nu eenmaal snel. Zwijnen leven in sterk familieverband. Daarbij aangevoerd door een oudere zeug, ook wel bagge genoemd. Door het z.g. NUL-optie beleid heeft dit ten gevolge dat vaak leidende dieren in een rotte worden afgeschoten. De leiding binnen een rotte is dan weg, met als gevolg dat de keiler, mannetjes zwijn, ook de vrouwelijke frislingen en overlopers dekt. Is de bagge aanwezig dan zal zij dit niet toelaten. Nu dit NUL optie beleid er is, is ook het bestand dramatisch gegroeid door boven genoemde redenen. In andere landen is het gebruikelijk om velden die door zwijnen worden bezocht en daar grote schade aanrichten, door een schrikdraden hek in te rasteren. Iets waar de boeren en LLTB in moeten worden voorgelicht om de schade te vermijden. Verder zal het zwartwild landelijk in beheersplannen en wetten moeten worden opgenomen om het controleerbaar te houden. Nu is het wild west in de velden zonder scholing, advies of aanwijzingen aan de betroffen boeren en instanties. Pas wetgeving aan op de leefwijze van de zwijnen en niet alles klakkeloos wegschieten. Dit is mede een van de grootste redenen dat zwijnen zich zo explosief vermeerderen. Met die NUL-optie schiet je hele familie structuren van zwijnen populaties kapot en wordt oncontroleerbaar.

Hef het jachtverbod op zondag op. Alle landen om ons heen mag zondags gewoon gejaagd worden en zo ook de schadebestrijding gerealiseerd worden. Zij die niet willen jagen op zondag zal door iedereen gerespecteerd worden. Zondag jachtverbod is niet meer van deze tijd.
Dat de NUL-optie niet werkt hebben de laatste jaren bewezen. Deze heeft er zelfs toe bijgedragen dat zwijnen zich ongecontroleerd konden vermeerderen door fout en te radicaal ingrijpen. Drijf en drukjacht is een korte maar heftige verontrusting waar is 1 dag de populatie sterk tot zeer sterk gereduceerd kan worden. Deze zou weer toegelaten moeten worden.

Ze zijn er nou eenmaal, de zwijnen, dus pas je wet en jachtvorm daarop aan en implementeer zwijnen dusdanig in de wetgeving zodat deze werkbaar is. Er wordt niet bij stilgestaan dat zwijnen weerbaar wild zijn.

Net als met de ganzen: Zachte heelmeesters geeft stinkende wonden.
Door sus_scrofa (slager) op
"Het CDA wil uitbreiding van jachtmethodes" -> Op de Veluwe mag inmiddels in de nachtelijke uren op wilde varkens worden geschoten met behulp van kunstlicht of restlichtversterkers. Dat lijkt me een beter idee dan een drukjacht te organiseren in een drukbevolkte Peel of Valkenswaardse bossen.
Door sus_scrofus (wildzwijnpaté) op
@ Broes: ik lees toch het een en ander, en dit onderzoek is mij niet bekend. Daarom aub een link of vindplaats van deze informatie.
Door Broes op
@Sus scrofus: onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat varkenspest juist op wilde zwijnen overgedragen wordt vanuit de varkenshouderij. Als vervolgens onrust veroorzaakt wordt door de jacht neemt de kans dat wilde zwijnen varkenspest verspreiden toe.
Het is altijd verstandig om een mening goed te onderbouwen.
Door sus scrofus (reaguurder) op
@ Dekker: de belangen van de varkenshouders zijn er nu eenmaal. Zij proberen gewoon een boterham te verdienen met het fokken van varkens, en dat is in ons land toegestaan. En inderdaad kunnen wilde zwijnen varkenspest overdragen. Dan mogen de varkenshouders toch vragen om maatregelen.
Door H. Dekker (gepensioneerd) op
Het echte probleem is de concentratie van de varkenshouderij in de provincie Noord Brabant. Men wil geen populatie wilde zwijnen in de natuur vanwege de belangen van de bio-industrie. Wilde zwijnen zouden de varkenspest onbeheersbaar kunnen maken, Het CDA komt steeds op voor een kleine agrarische minderheid!

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Het is altijd weer bijzonder hoe de CDA-wildschieters weer een reden kunnen bedenken om te mogen jagen. Dat mensen gewoonweg te hard rijden en daardoor dieren niet meer weten te ontwijken, daar wordt dan voor het gemak maar even aan voorbij gegaan. Dat mensen de natuur steeds meer infiltreren ook daar wordt simpelweg aan voorbij gegaan (het tropisch regenwoud is over een aantal jaren ook niet meer als een wandelbos als je de mens hun gang laat gaan!). Nee, de boeren, de jagers, de CDA'ers hebben het begrepen!?!?!?! We gaan weer richting Kerst en wild zwijn staat op het menu!