Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bestuurders op tournee met 'krimp-bus'

Alleen al de provincie Zeeland dreigt drie keer zoveel huizen te bouwen als er nodig zijn, zegt vicevoorzitter Harry van Waveren van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Zeeland kampt met 'krimp', een teruglopend inwoneraantal. Nog voor 2025 zal zo'n 40 procent van alle Nederlandse gemeenten te maken krijgen met krimp.

27 november 2009
Natuur profiteert
Dat kan leegstand met zich meebrengen en heeft gevolgen voor de instandhoudingen van voorzieningen als onderwijs en zorg. Ook de kas van de gemeenten lijdt eronder. De natuur kan natuurlijk wel garen spinnen bij krimp.

Gemeenteraden
Behalve in Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen), is de krimp urgent in 'Parkstad Limburg' (Heerlen) en Noordoost-Groningen (Eemsdelta en Oost-Groningen). De bewustwording komt voorzichtig op gang. Minister Eberhard van der Laan (Wonen) zei vrijdag dat hij het liefste zou zien dat alle gemeentenraden zich tijdens de eerstvolgende vergadering gaan afvragen in hoeverre zij zich bezig (moeten) houden met krimp.

Aandacht
Hij zei dat in de speciale bus die door het land gaat trekken om aandacht te vragen voor krimp en het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling Krimpen met Kwaliteit. De bewindsman stelde al eerder 31 miljoen euro ter beschikking voor de aanpak van krimp. Het Rijk, het IPO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) slaan de handen ineen om de gevolgen van krimp op te vangen.

Schuiven met geld
Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat schuiven met het geld voor de gemeenten: 20 miljoen zal anders worden besteed. Was het land veertig jaar geleden solidair met de leeglopende steden, nu moeten de steden solidair zijn met het leeglopende platteland, zo is de gedachte van de opstellers van het actieplan. Saamhorigheid is de sleutel voor oplossingen. Pogingen om nieuwe bewoners voor de krimpgebieden te werven zullen niet worden ondernomen. Die leveren alleen maar concurrentie om de nieuwkomers op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie