Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam steekt twee miljoen in zonnepanelen

Op dit moment telt Amsterdam 2.200 koopwoningen met zonnepanelen. Dat moeten er in 2020 45.000 zijn.

28 januari 2015

Amsterdam hoopt tienduizenden woningbezitters aan de zonnepanelen te krijgen. De gemeente verstrekt een lening van ruim twee miljoen euro aan een bedrijf dat via een leaseconstructie zonnepanelen plaatst.

Impuls aan zonnedaken via lening

Op dit moment telt Amsterdam 2.200 koopwoningen met zonnepanelen. Dat moeten er in 2020 45.000 zijn. Door in zee te gaan met leasemaatschappij BigSolar hoopt de gemeente een flinke impuls te geven aan de zonnedaken, verklaart de woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho. Het bedrijf, dat ook actief is in de regio Utrecht, leent tegen een marktconforme rente 2.250.000 euro om te investeren in zonnepanelen. De woningeigenaar betaalt een maandelijks bedrag voor de huur van de zonnepanelen, dat ten minste gelijk staat aan de besparing op de energierekening, aldus de aanbieder. 

Belangrijke bijdrage aan klimaatbeleid

Het geld is afkomstig uit het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF), een onderdeel van het Amsterdams Investeringsfonds, onlangs omgedoopt tot Energiefonds. In het revolverende AKEF zit 45 miljoen euro om rendabele duurzame projecten te financieren. Het fonds wordt door een professionele fondsbeheerder beheerd. ‘Vaak zijn het investeringen waarvoor initiatiefnemers bij de banken moeilijk geld krijgen, maar die wel een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het gemeentelijk klimaatbeleid’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Kritiek op investeringsfonds

Eerder was stevige kritiek op het Investeringsfonds – opgericht na de verkoop van de NUON-aandelen -, dat volgens een onafhankelijke evaluatie niet goed zou werken. Inmiddels hervormt de gemeente het fonds naar een Energiefonds, dat zich specifiek op duurzaamheid richt. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
De kosten zijn voor de bewoners dus hoger dan de inkomsten. Daar maak je veel mensen blij mee. Wie wordt hier voor de gek gehouden. Als men iets wil stimuleren moet het iets opleveren.
Niels / Ambtenaar
Ik heb het stukje 3 keer moeten lezen, maar dat is meer uit ongeloof dan wat anders. Op het eerste gezicht een dubieuze constructie, waar alleen BigSolar en een handjevol milieuridders beter van worden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Weggegooid geld. Het is beter eenzelfde regeling te creëren als een aantal samenwerkende gemeenten (o.a. Haarlemmermeer). Daarbij kunnen zonnepanelen gezamenlijk goedkoop worden ingekocht en consumenten met een btw-nummer de b.t.w. terugkrijgen. Voor een gemiddelde woning kan de investering dan op basis van de huidige tarieven in 6 à 7 jaar worden terugverdiend.
Advertentie