Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Al 500 lokale energie-initiatieven

Burgerinitiatieven op energiegebied vragen een andere rol van gemeenten en provincies. Dat bleek tijdens het landelijk congres Hier opgewekt, van de natuur- en milieufederaties. Staatssecretaris Wilma Mansveld presenteerde er een handleiding voor lokale overheden.

18 november 2013

Nederland telt inmiddels bijna 500 lokale duurzame energie-initiatieven. Dat vraagt om een andere rol van lokale overheden, signaleren gemeenten zelf. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) overhandigde vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen vrijdag een handleiding waarmee zij plaatselijke energie-initiatieven kunnen ondersteunen.

Van 300 naar 500 in een jaar

De beweging naar lokale duurzame energie verloopt snel. Begin dit jaar stond de teller van projecten voor lokaal opgewekte energie nog op driehonderd. Inmiddels wordt de vijfhonderd genaderd en wekelijks komt er één bij. Deze ontwikkeling verandert de energiemarkt en vergt een nieuwe rol van lokale overheden, energiebedrijven en netbeheerders. Zo luidde de conclusie van een landelijk evenement voor lokale energie, dat vrijdag werd georganiseerd door HIER opgewekt, kennisplatform van HIER Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties.

Gemeenten moeten leren van lokale initiatieven

Voor gemeenten verandert de relatie tot de burger. De burger is geen onderdaan of klant meer, aldus Thijs de la Court, wethouder van de gemeente Lochem op het evenement. ‘Gemeenten moeten daar anders mee om gaan. Overheden moeten gaan leren van lokale initiatieven en actie gaan ondernemen. Durf buiten de lijntjes te kleuren.’ Volgens directeur Peter Molengraaf van netbeheerder Liander is de kracht van burgercollectieven lang onderschat. ‘De creativiteit en inventiviteit van burgers leidt tot een wezenlijk ander energiesysteem.’

Energieakkoord vergroot ruimte voor lokale energie-opwekking

Volgens staatssecretaris Mansveld zijn burgers die zelf duurzaam doen, de sleutel tot een duurzame en energieke samenleving. Overheden moeten die energie beter benutten, vindt Mansveld. Door het onlangs gesloten Energieakkoord is er ook meer ruimte voor lokale energiebesparing- en opwekking.

Almere eerste Duurzame stad

Samen met wethouder Henk Mulder van Almere gaf Mansveld het startsein om te komen tot een Green Deal voor 'Duurzame stad', de eerste van het land. De overeenkomst moet uitmonden in concrete projecten in Almere. Op termijn worden bijvoorbeeld 4.000 energieneutrale woningen gebouwd. Op braakliggende terreinen worden hennep en vlas aangeplant zodat die gebruikt kunnen worden als duurzaam bouwmateriaal. Verder moet de duurzame stad op termijn een afvalloze stad worden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

roland
Het blijft een speeltje in de marge. In 2020 moet alle nieuwbouw "energieneutraal" zijn, dat si dus niet nieuw.

Blijkbaar is braakliggend gebied nodig voor hennep en vlas, dus tijdelijk! Nu nog een vermindering van de CO2 uitstoot, of wordt dat niet meer beoogd?
Rein Ferwerda / lijsttrekker CU waterschapsverk. Frl.-Gron.Westerkwt.
Ga zo door Henk Mulder en Ed Anker van duurzaam Almere. Veel lof voor jullie duurzaamheids-agenda, goed voorbeeld ter navolging..
Advertentie