of 59232 LinkedIn

800 klachten over onkruid; Harderwijk grijpt in

Harderwijk herbezint zich op onkruidbeheer na klachtenregen over openbaar groen

Bezuinigingen doen altijd pijn, maar achthonderd klachten na een versobering van het onkruidbestrijdingsregime, daar is Harderwijk toch wel van geschrokken. De gemeente onderzoekt of het onkruidbeheer toch kan worden aangepast.

Klachtenregen na bezuiniging 6 ton

Tien jaar geleden verlaagde Harderwijk het kwaliteitsniveau voor onkruidbeheer van B- naar C-niveau, vertelt raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden. Dat levert de gemeente jaarlijks 600.000 euro op, zegt Holleman, maar ook honderden klachten. ‘Met dit niveau mogen plantvakken helemaal vol staan met onkruid, tot een maximale onkruidhoogte van een halve meter. Vorig jaar waren er bijna 800 meldingen van mensen die het niet eens zijn met het huidige groenbeleid.’


Dan maar gras

Holleman weet zelf als werkvoorbereider op de afdeling groenvoorzieningen in buurgemeente Zeewolde als geen ander waar een dergelijk onderhoudsniveau toe leidt. ‘Veel beplanting is niet opgewassen tegen onkruid van een halve meter hoog en verstikt daardoor. De oplossing is vervolgens om de gewassen dan maar helemaal weg te halen en alles in te zaaien met gras. De doorgaande wegen worden nog wel aardig bijgehouden, maar in woonbuurten wordt het openbaar groen behoorlijk eentonig met al dat gras.’

 

Creatieve oplossing

Na een oproep in de gemeenteraad door zijn partij, kreeg Holleman de toezegging dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw voorstel voor onkruidbeheer gaat uitwerken. Het raadslid verwacht niet dat de bezuiniging volledig wordt teruggedraaid, maar hoopt wel op een creatieve oplossing van de wethouder om aan de klachten tegemoet te komen. ‘Door de crisis zitten veel bedrijven om werk te springen, dus de gemeente heeft een goede onderhandelingspositie bij het aanbesteden van groenbeheer.’

 

Bespreken bij begrotingsbehandeling

Van collega’s weet Holleman dat ook andere gemeenten worstelen met groenbeheer en klachten daarover. Hij stuurde daarom een ingezonden stuk naar het blad Tuin en Landschap, waarin hij raadsleden en wethouders in Nederland oproept om het openbaar groen niet te verwaarlozen en onderwerp van debat te maken bij de komende begrotingsbehandelingen. ‘Het laatste woord is er nog niet over gesproken’, hoopt hij.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof op
"Dat levert de gemeente jaarlijks 600.000 euro op"?
Néé, het *bespaart* hooguit dat bedrag, zonder daarbij rekening te houden met kostbare negatieve neveneffecten.

De gemeentelijke begroting hoort sluitend te zijn. Keuzes die daarbinnen gemaakt worden horen niet af te hangen van gemakkelijke oplossingen waardoor geld vrij komt voor hobbyisme van bestuurders.

I.c. : regel het groenbeheer 1x goed, in overleg met de burger, en vervolgens kan de groen-ambtenaar de deur uit. Aan een capabele werkvoorbereider + uitvoerders hebben we genoeg.
Door Klompen op
Roundup moet je ook ieder 8/10 weken spuiten.
Door Spuitgek op
@Meppie: Round-up is in NL verboden (in Frankrijk vrij verkrijgbaar, bv. in supermarkten). Maar vraag gewoon om Glyfosaat. Al uw onkruidproblemen zijn dan na 1 spuitbeurt opgelost !
Door Meppie op
@Pipa
Namens wie licht je ons nu voor?
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
1 keer round up spuiten en klaar.
Door Th Smit (directeur Aquario) op
De praktijk bij veel gemeenten wijst uit dat er nog heel veel te verdienen valt met verdere professionalisering van het rioolbeheer. Genoeg om het onkruidbeheer weer naar niveau B te kunnen brengen
Door Meppie op
@Nobby
Een eenzijdige reactie. Als de belasting omhoog moet piept het volk ook. Een overheid doet het nooit goed.
Door Nobby (animal cop) op
Bij 800 klachten vraag ik mij of of de politiek wel de wens van het volk uitvoert.
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
In woonwijken: Deels gras, deels dichte bodembedekker (bv. dwergmispel langs randen). Onkruid heeft hierop vrijwel geen vat.

Afbeelding