Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

5000 woningen in Limburg gesloopt

Per gesloopte woning levert een maatregel uit de verhuurdersheffing 15.000 euro op. Limburg is de eerste krimpregio die van deze mogelijkheid gebruik maakt.

22 januari 2014

In Zuid-Limburg gaan de komende 3 jaar bijna 5000 woningen tegen de vlakte. Dat blijkt uit een brief van de provincie Limburg aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. De sloop levert een belastingvoordeel van ruim 73 miljoen euro op. Dat geld kan weer worden geïnvesteerd in de Zuid-Limburgse woningmakt.

Verhuurdersheffing
Dat maakte de provincie Limburg woensdag bekend. Sinds 1 januari geldt de nieuwe Wet Maatregelen Woningmarkt. Corporaties kunnen een aftrek van de verhuurdersheffing krijgen als zij investeren in sloop in de krimpregio's Zuid-Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws-Vlaanderen. Per gesloopte woning levert dat 15.000 euro op. Limburg is naar eigen zegggen de eerste krimpregio die van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Werk
De sloopplannen zijn samen met de Zuid-Limburgse corporaties opgesteld. De sloop levert in Zuid-Limburg 400 manjaren werk op. Door te slopen hoopt de provincie de woningmarkt weer vlot te trekken.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick Visse
De foto laat zien het ook om waardevolle gebouwen/erfgoed gaat. Let iemand daar op?
Willem Kamps
Zolang het van die vreselijke revolutiebouw uit de jaren 60 is, die afschuwelijke flatjes en portiekwoningen, mogen ze nog wel meer neerhalen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit is m.i. een vorm van grootschalige kapitaalvernietiging. Ze hadden m.i. beter deze, reeds lang terugverdiende, woningen, kunnen verkopen aan de zittende huurders voor 50% van de marktwaarde of 10x de huurprijs, lijkt mij. Dan had je wellicht dezelfde of meer opbrengst gehad dan dat zogenaamde belastingvoordeel van 73 miljoen.....
Jan
Een goede journalist had nog even doorgevraagd hoe sloop een belastingvoordeel kan opleveren.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De redenen voor deze sloop vind ik nogal discutabel. Enerzijds is het bekend dat Limburg aan het vergrijzen, dus de bevolkingsdichtheid steeds minder wordt en er een groter en mogelijk kostbaar woningoverschot zou kunnen ontstaan. Anderzijds zijn de bewuste woningen zo'n 40 jaar geleden voor een habbekrats aan guldens(!) gebouwd, is de toenmalige kostprijs zeer waarschijnlijk inmiddels meerdere malen terugbetaald door de huurders en zou je de bestaande huurders ook, zònder concreet verlies voor woningbouwcorporatie, voor bijvoorbeeld 50% van de marktwaarde of 10x de jaarhuur, gekoppeld met een anti-speculatiebeding, kunnen aanbieden. Dit biedt meerdere voordelen voor zowel de woningcorporatie als de nieuwe eigenaar èn ex-huurder. De woningbouwcorporatie is van het verplichte(achterstallig) onderhoud en de gewenste modernisering af en de huurder heeft nu zelf een eigendom waardoor hij of zij als eigenaar gemotiveerd wordt om de woning naar eigen inzicht te onderhouden en te verbeteren naar de huidige woonwensen. De verhuurdersheffing bij sloop levert nu 15.000 euro op, maar verkoop aan de zittende huurders levert wellicht een veelvoud hiervan op. Ook scheelt het huurtoeslag voor de landelijke overheid en de belastingbetaler en levert het OZB-inkomsten op voor de desbetreffende gemeente. Nu zijn huurders immers vrijgesteld van OZB-afdracht.

Dus ik begrijp deze kapitaalvernietiging niet zo
frantzen / ----
Goede zaak dat dit nu gebeurd om de overmaat aan woningen te verminderen in Parkstad.Het retourgeld investeren in verbetering van de bestaande woningen op gebied van isolatie , zuinige cv ,pv panelen etc..De woningmarkt in zuid- Limburg is anders dan in de Randstad e.a.
Paul / projectleider
Ach ja het volgende voorbeeld van marktbederf in de woningsector. Je bouwt een huis met subsidie, ze worden verhuurt met subsidie en je sloopt ze met subsidie. Lijkt me echt succesvol beleid...
Advertentie