ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Op zoek naar de woningmarkt van de toekomst

Tijdens een Parade langs vernieuwende projecten op zoek naar de woningmarkt van de toekomst

08 oktober 2015

50 jarig Companen vindt inspiratie in de toekomst.

Ruim 180 woningmarktprofessionals uit heel Nederland waren op donderdag 1 oktober aanwezig op de 50e verjaardag van het Arnhemse adviesbureau Companen. Tijdens een Parade langs vernieuwende projecten gingen zij op zoek naar de woningmarkt van de toekomst.

Woningmarkt moet op de schop

Prof. Dr. Pieter Hooimeijer, lid van de Raad voor de Leefomgeving, trapte af met de oproep om woningmarkt te ‘ontschotten’. Mensen die op zoek zijn naar een woning hebben het lastig; je staat jaren op de wachtlijst voor een huurwoning of krijgt de financiering moeilijk rond. De huidige regelgeving belemmert mensen die willen verhuizen. Er zijn daarom volgens Hooimeijer maatregelen nodig: de regels moeten aangepast worden aan regionale verschillen tussen woningmarkten, en de hypotheekrenteaftrek of huurtoeslag moeten worden vervangen door een inkomensondersteuning.

Revolutie in woonwensen?

Prof. Dr. Paul Schnabel, Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, schetste vervolgens belangrijke veranderingen voor de toekomst. We wonen met steeds minder mensen in steeds meer en grotere woningen. Per persoon groeit het ruimtegebruik. De woning wordt groter, de kavel waarop de woning staat kleiner. Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit. En er ontstaat behoefte aan woonvormen als Air-BnB, woningdelen en ‘living apart sleeping together’. Dit moet allemaal in de bestaande woningvoorraad gebeuren, want nieuwbouw is er nog maar beperkt.

Inwoners aan de knoppen, overheid nog niet klaar

Niet de overheid of woningcorporaties zijn cruciaal bij deze veranderingen, maar vooral de inwoners. Er zijn veel initiatieven van inwoners gezamenlijk, zoals blijkt uit bezoeken aan Arnhemse projecten Coehoorn-Centraal, Modekwartier Klarendal, De Herbergier, De Eigen Wijze Wijk en Blauwe Wijkeconomie in Spijkerkwartier. Om die initiatieven breder bekend te maken, vraagt een andere houding van de gemeente en woningcorporaties: niet meer regisseren hoe haar inwoners dit moeten oppakken, maar ruimte bieden en motiveren. Niet alle gemeenten kunnen dit al. Deze ontwikkeling naar een participatiesamenleving pakken inwoners vaak sneller op dan gemeenten, aldus het slotpanel van de middag.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.