Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Meer aandacht voor doorstroming op woningmarkt'

Gemeenten moeten niet goedkoper maar duurder bouwen, vindt de voorman van Bouwend Nederland.

12 februari 2024
Nieuwbouw
Shutterstock

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. 'Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen', stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Information Security Officer

JS Consultancy
Information Security Officer

Projectleider Financiën

Gemeente Wageningen
Projectleider Financiën

Verhuisbewegingen

De voorzitter van de bouwbrancheorganisatie ziet dat veel starters namelijk niet meteen in een nieuwbouwwoning gaan wonen. Volgens hem woont minstens 85 procent van hen namelijk in een bestaande woning. 'Dus de opgave in Nederland is zoveel mogelijk bestaande woningen vrijmaken', meent Visser. Om daarmee uiteindelijk zo veel mogelijk verhuisbewegingen op gang te brengen. Hij denkt dat er voor elke honderd nieuw gebouwde woningen, mogelijk vierhonderd verhuizingen op gang kunnen komen.

In de haren

Visser zei dat dit nu niet gebeurt omdat gemeenten en provincies, die volgens hem als eerste aan zet zijn, 'elkaar in de haren zitten'. Zij komen er onderling niet uit waar en hoeveel woningen erbij gebouwd kunnen worden en waar. Daar komt bij dat er ook nog eens strengere eisen worden gesteld. Zo heeft de provincie Zuid-Holland besloten dat 40 procent van de te bouwen woningen betaalbaar moet zijn, terwijl de landelijke eis 30 procent is.

Op slot

'En zo komt de boel op slot', aldus Visser. Want het bouwen van betaalbare woningen is niet altijd voldoende rendabel voor projectontwikkelaars. Visser pleit er daarom voor om te bekijken wat mogelijk is op korte termijn. En daarmee een betere doorstroom na te streven: met elke nieuw gebouwde woning vier verhuizingen. 'Dat kunnen seniorenwoningen zijn, dat kan middenklasse zijn of dat kan bovenste middenklasse zijn. Creëer dynamiek. Dan zijn met die honderd nieuw gebouwde woningen een veelvoud aan mensen geholpen, waaronder ook starters.'

EIB

Het pleidooi van Bouwend Nederland wijkt deels af van dat van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), vorige week. Dat stelde in een onderzoek naar seniorenhuisvesting dat de bouw van ouderenwoningen nauwelijks bijdraagt aan de doorstroming op de woningmarkt omdat veel ouderen in de praktijk helemaal niet willen verhuizen. Ook zou het beschikbare aanbod van seniorenwoningen voor de komende jaren in veruit de meeste gemeenten meer dan voldoende zijn. (ANP/Redactie) 
 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Citaat: "Want het bouwen van betaalbare woningen is niet altijd voldoende rendabel voor projectontwikkelaars." Conclusie, vrij vertaald... we willen onbetaalbare woningen bouwen die wel rendabel zijn :-). Jammer dat dit soort artikelen (EIB e.d.) met een subjectieve persoonlijke meningen hier terecht komen en niets toevoegen aan het werkelijke woningprobleem.
Hielco Wiersma
De hoeveelheid in een bouwplan te realiseren sociale woningen hangt nauw samen met het onderliggende exploitatieplan. Het beste kan worden gestreefd naar evenwichtige verhoudingen gebaseerd op de vraag naar de soort woningen. Een verhouding met ca. 30% sociale woningbouw is gebruikelijk, maar voldoende balans in het exploitatieplan is minstens zo belangrijk.
Advertentie