ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Klaar voor de toekomst

Het energiesysteem van de stad.

10 juli 2023
Arcadis

In 2050 woont naar verwachting twee derde van de wereldbevolking in een stad. Door de belofte van welvaart zijn steden aantrekkelijk. Hoe meer steden groeien, hoe lastiger het is die belofte na te leven. Drukkere steden, stijgende kosten van levensonderhoud, energiearmoede en klimaatverandering stellen onze stedelijke leefomgeving op de proef. Hoe gaan we om met deze uitdagingen?

 Het ontwikkelen van veerkrachtige en CO2-neutrale steden is essentieel. De eerste stap is de energietransitie: het opzetten van een stedelijk energiesysteem. De Arcadis Sustainable Cities Index 2022 onderzocht wat steden doen om de leefbaarheid te verbeteren. Door de vele complexe uitdagingen laat het onderzoek ook zien dat de perfecte stad niet bestaat.

6 pijlers voor de steden van de toekomst

Aan de hand van de beste ideeën en innovaties van steden over de hele wereld, identificeerden we zes belangrijke pijlers voor de ontwikkeling van duurzame toekomstbestendige leefomgevingen.

1. Van theorie naar praktijk naar welvaart.

Steden over de hele wereld stellen uitdagende klimaatdoelstellingen om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Actie is nu nodig om daadwerkelijk impact te maken. Wat is de volgende stap?Steden moeten praktische stappen ondernemen om hun ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken. Voor zover dit nog niet gedaan is: breng energiesystemen en de bijbehorende infrastructuur in kaart, met de energiebehoeften op de middellange en lange termijn in gedachten. Kijk dan naar de beschikbare middelen en samenwerkingsverbanden om te komen tot een duurzame langetermijnaanpak. De energiemix van een stad moet zijn sterke punten weerspiegelen en breed gesteund worden. De toekomstvisie realiseren kan alleen met effectief beleid én investeringen.

2. Systeemdenken: iedereen betrekken.

Steden zijn levende, onderling verbonden systemen die bestaan uit natuurlijke en bebouwde omgevingen, overheden, gemeenschappen en de cultuur die hen uniek maakt. Een aanpak van 'systeemdenken' is essentieel om het potentieel van een stad op het gebied van CO2-neutraliteit waar te maken.
In een succesvol en duurzaam energietransitieplan voor een stad moet niet alleen rekening worden gehouden met de potentiële gevolgen voor de systemen en belanghebbenden, maar ook met de standpunten van en voordelen voor burgers en belanghebbenden. Lees meer over hoe een systeemaanpak de transitie naar een lagere CO2-uitstoot kan versnellen en de stad veerkrachtiger kan maken.

3. Slimme investeringen in stedelijke energiesystemen.

De investering in duurzame energie zal waarschijnlijk in 2030 meer dan 1,8 biljoen euro zijn. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken is een investering van 4,6 biljoen euro per jaar nodig tot ten minste 2050. Wetgeving en financiering moeten overeenkomen om CO2-neutraliteit te bereiken.
Publiek-private samenwerkingen zijn noodzakelijk om aantrekkelijke business cases te creëren, ondersteund door nieuwe prijssystemen en subsidiemechanismen. Ontdek hoe schone, slimme financieringsbeslissingen de investeringskloof kunnen overbruggen en de energietransitie te realiseren.

4. Voorbereiden en vormgeven van stedelijke energiesystemen.

Wat zijn de volgende stappen voor steden met ambitieuze klimaatdoelstellingen? Lettend op de toenemende verstedelijking is er nu actie nodig om stedelijke energiesystemen te verduurzamen. Houd daarbij ook rekening met de stijgende kosten en eventuele verouderde infrastructuur.
Strategisch vooruit plannen is de eerste stap om minder CO2 uit te stoten. De eenvoudigste en meest effectieve oplossingen liggen op microniveau. Het hanteren van een aanpak van gebouw tot buurt tot wijk kan helpen het stellen en implementeren van realistische en haalbare doelen. Lees meer over hoe u het energiesysteem van uw stad klaar maakt

5. Gebouwen aanpassen en renoveren.

De vastgoedsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het realiseren van een echt duurzame energiemix in steden is dus sterk afhankelijk van gebouwen en haar gebruikers.
Het verlagen van het energieverbruik en het gebruik van materialen met een lage CO2-uitstoot zijn essentieel. De oplossingen vinden we in circulair materiaalgebruik en het ombouwen van verouderde infrastructuur. In combinatie met duurzame energiebronnen kan dit de vastgoedsector helpen om de CO2-uitstoot in het vastgoedportfolio te verlagen. Zet hiervoor in op een meerjarenaanpak met een effectief programma voor asset management en -onderhoud, ondersteund door innovatieve tools om de vraag tussen vastgoedontwikkelaars, gemeenten en energiebedrijven af te stemmen.

6. Aan de slag met elektrificatie.

Elektriciteit is de kern van onze stedelijke energiesystemen. Het blijft van cruciaal belang om groenere, innovatievere oplossingen aan te bieden die de CO2-uitstoot van het stroomnet verlaagd. Het overbelaste net en de snelle ontwikkeling van elektrificatie hebben effect op de kosten, adoptiesnelheid en complexiteit. Hoe lossen we dit op?
De benodigde infrastructuur en energievoorziening kunnen het succes van elektrificatie belemmeren. De laadinfrastructuur moet worden afgestemd op de vraag, en de energievoorziening moet diverser worden. Burgerparticipatie, innovatieve technologie en publiek-private samenwerkingsverbanden kunnen bijdragen aan veerkrachtige, gedecentraliseerde maar toch verbonden systemen. We delen praktische stappen voor de elektrificatie van de steden van de toekomst.

Meer weten?

Lees hier verder hoe steden zich kunnen voorbereiden op de toekomst. 

Contactpersoon:

Carolien Gehrels
Program Director Energy Transition

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.