Advertentie
financiën / Nieuws

Winst BNG daalt, wel dividend voor gemeenten

BNG Bank heeft over 2013 minder winst gemaakt dan in 2012. De nettowinst van de huisbank van veel Nederlandse gemeenten daalde met 49 miljoen euro.

12 maart 2014

BNG Bank heeft over 2013 minder winst gemaakt dan in 2012. De nettowinst van de huisbank van veel Nederlandse gemeenten daalde met 49 miljoen euro.

Gemeenten krijgen kwart nettowinst als dividend

De winstdaling is volgens een toelichting op het jaarverslag vooral het gevolg door verliesnemingen. Toch blikt de bank tevreden terug op 2013. Het voorstel aan de aandeelhoudersvergadering is de aandeelhouders – de Staat en vrijwel alle Nederlandse gemeenten – net als vorig jaar 25 procent van de nettowinst als dividend uit te keren.

Relatief weinig nieuwe investeringen

De bank verstrekte vorig jaar voor bijna 12 miljard aan nieuwe langlopende leningen aan decentrale overheden, woningcorporaties en zorginstellingen – zo’n acht ton meer dan in 2012. De vraag vanuit de klanten komt hoofdzakelijk voort uit de behoefte aan herfinanciering van bestaande leningen. De investeringsactiviteit van de klanten was volgens de bank ‘relatief beperkt’ in 2013.

Verliesnemingen op beleggingen

Het renteresultaat is ten opzichte van 2012 met 57 miljoen euro toegenomen. Dat komt vooral door de toegenomen omvang en de verbeterde marge van de langlopende portefeuille. Daartegenover staat dat een slechter resultaat op het gebied van financiële transacties. Dat sloeg om van 88 miljoen euro positief over 2012 naar 5 miljoen euro negatief. Die tegenvaller komt onder meer door verliesnemingen op (rentedragende) waardepapieren.

Vooruitzichten weinig positief

De financiële vooruitzichten voor 2014 blijven volgens BNG Bank ‘weinig positief.’ Desondanks verwacht de bank dat de nieuwe langlopende kredietverlening dit jaar op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen als gevolg van een grote vraag naar herfinanciering van bestaande leningen. Door de aanhoudend lage rentetarieven zal het renteresultaat over 2014 lager uitvallen dan over 2013. Het resultaat financiële transacties zal afhangen van de mate van economisch herstel binnen de eurozone. Gezien de aanhoudende onzekerheden acht de bank het niet verantwoord een uitspraak te doen over de nettowinst van dit jaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie