Advertentie
financiën / Nieuws

Wethouders ‘Sinterklaas-affaire’ stappen op

CDA-wethouder Peter Pustjens van Echt-Susteren (Limburg) en zijn collega-wethouder Jo Verheesen van de lokale lijst Samenwerking zijn donderdagavond opgestapt. Pustjens maakte zijn besluit bekend voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Verheesen deed dat na afloop.

13 februari 2009

Geen toestemming
De gemeenteraad vergaderde donderdagavond over de zogenoemde Sinterklaas-affaire, waarbij volgens burgemeester Dieudonné Akkermans (CDA) vorig jaar fouten zijn gemaakt bij de verdeling van 750.000 euro aan Essent-dividend. De wethouders Peter Pustjens (CDA) en Jo Verheesen (Samenwerking) besteedden een aanzienlijk deel van dat geld zonder dat de gemeenteraad daarvoor toestemming had gegeven. Pustjens bood zijn excuses aan en stapte op. Verheesen volgde later zijn voorbeeld, echter zonder excuses, ondanks dat een nipte meerderheid van de raad het vertrouwen in hem had uitgesproken.

 

Imagoschade
Pustjens stond onder grote druk om af te treden, al bleef zijn eigen fractie grotendeels achter hem staan. Het CDA-Limburg vreesde grote imagoschade door de gang van zaken in Echt-Susteren. CDA-coryfeeën als de Limburgse gouverneur Leon Frissen, Kamerlid Ger Koopmans, raadsfractievoorzitter Martijn van Helvert en voorzitter Raymond Schlössels van de CDA-afdeling Echt-Susteren distantieerden zich van de handelwijze van Pustjens.

 

Welke pet
Saillant detail: burgemeester Akkermans is tevens voorzitter van het CDA-Limburg, maar hij liet zich niet uit over de positie van beide wethouders. Voor enkele leden van de oppositie was donderdagavond niet altijd duidelijk welke pet hij tijdens de vergadering op had. De gemeenteraad keurde uiteindelijk de verdeling van de Essent-gelden achteraf alsnog goed. Dit tot groot verdriet van de oppositie.

Geen corruptie
De wethouders zagen overigens zelf weinig kwaad in hun handelswijze. Ze meenden dat ze ten onrechte werden geassocieerd met corruptie. Na afloop van de vergadering stelden ze dat de gemeenteraad weliswaar niet officieel toestemming had gegeven voor de verdeling van het Essent-divident, maar dat iedereen er van op de hoogte was.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie