of 59232 LinkedIn

Vaststellen WOZ-waarden in Amsterdam onder de maat

Het probleem ligt bij de gemeentelijke belastingdienst die de gegevens over woningen verzamelt, zei wethouder Udo Kock. De dienst werkt met een verouderd 18 jaar oud computersysteem en een deel van de data wordt handmatig ingevoerd.
7 reacties

Amsterdam heeft een waarschuwing gekregen over het vaststellen van de WOZ-waarden door de Waarderingskamer, de landelijke toezichthouder op dit gebied. De vaststelling van de waarde van huizen, appartementen en panden is ‘ondermaats en net aan voldoende’, liet wethouder Udo Kock (Financiën) donderdag weten.

Gelijke waardering
Zo zijn er volgens de Waarderingskamer te veel afwijkingen naar boven of beneden, en moeten gelijke woningen gelijk worden gewaardeerd. De hoofdstad moet nu verbeteringen doorvoeren. Als dit niet gebeurt, zal de Waarderingskamer niet instemmen met het versturen van de WOZ-beschikkingen naar onder anderen woningeigenaren. Dit zou een groot financieel risico betekenen. Amsterdam heft op basis van de WOZ jaarlijks circa 160 miljoen euro aan onroerende-zaakbelastingen (OZB).

Gegevens vervuild
Kock kondigde direct verbeteringen aan. Volgens de wethouder zijn de gegevens over woningen in veel gevallen vervuild. Zo kloppen bijvoorbeeld gegevens niet over de oppervlakte van een huis of de aanwezigheid van een dakkapel of parkeergarage.

Verouderd computersysteem
Het probleem ligt bij de gemeentelijke belastingdienst die de gegevens over woningen verzamelt, zei Kock. De dienst werkt met een verouderd 18 jaar oud computersysteem en een deel van de data wordt handmatig ingevoerd. Ook is de manier van werken en samenwerken er niet goed.

Blunder
Consultancybureau KPMG had de belastingdienst doorgelicht na een blunder eind vorig jaar bij het overmaken van de woonkostenbijdrage aan Amsterdamse minima. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen euro. De dienst is daarna onder verscherpt toezicht geplaatst.

Loep
De vaststelling van de WOZ-waarden valt nu ook onder dit regime. De gemeente spant zich nu in om de kwaliteit van de gegevens over woningen te verbeteren. Ook kunnen woningbezitters binnenkort via internet hun WOZ-gegevens inzien en zo eventuele fouten signaleren. Alle 400.000 woningen en panden worden onder de loep gelegd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd om dit failliete belastingsysteem eindelijk eens helemaal op de helling te zetten.
Door KarelLIJ (financieel beleidsmedewerker) op
Hoe transparant is het systeem
Hebben de burgers dezelfde informatie
Hoe kan het gebeuren dat een instantie die alle gegevens tot zijn beschikking heeft niet dezelde woningen vergelijkt terwijl die in dezelfde periode zijn verkocht, maar een veel courantere woning wordt vergeleken. Hoe valide en zondeer bias zijn de antwoorden van de bevoegde instantie (in onze gemeente uitbesteed)
Welk belang is groter voor de uitvoerende instantie
Hoe geloofwaardig wil je zijn
WIe ze belang wordt gediend de burger of de opdrachtgever
Dus Amsterdam staat niet op zich, dus bij het huidige systeem meer vragen dan gevoel van rechtvaardigheid. En natuurlik zijn er uitzondeirngen, maar de huidige belangenverstrengelingen werken diy ook in de hand. (vb de bankencrisis)
Daarnaast hebben alle burgers niet de vaardigheden en middelen om voor je recht op te komen. Dit vind ik het meest zorgelijke van huidige werkwijze.

Door Jaap (adviseur) op
De vaststelling van de WOZ-waarde is overal onder de maat. De criteria kloppen niet, de vergelijkbare panden waarmee de gemeente komt slaan nergens op (hadden net zo goed loodsen aan de haven kunnen zijn) en elk bezwaar wordt arrogant afgedaan als niet ter zake doende. Deze idiotie maak ik al 20 jaar mee en er verandert helemaal niets.
Door Jan op
Al weer een bewijs dat het waardesysteem bij de WOZ niet deugt. Het is subjectief en levert onherroepelijk veel fouten en dus ook weer bezwaren op. Het zou veel beter zijn als wettelijk geregeld wordt dat het oppervlaktesysteem moet worden gehanteerd. Dus de beloopbare oppervlakte van een pand (bijv. alles boven de hoogte van 1,50m) plus de oppervlakte van de bijbehorende grond. Dat is objectief, het maakt niet meer uit waar een pand ligt, je voorkomt de meeste bezwaren en het kost allemaal veel minder. Maar nu zal ik wel alle taxateurs over me heen krijgen die er hun boterham mee verdienen. De enige uitzondering zou noodzakelijkerwijs gemaakt moeten worden voor de tweede huizen, aangezien de waarde daarvan meetelt voor de inkomstenbelasting.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur) op
Was Amsterdam niet die gemeente waar de PvdA sinds WO-II verreweg de grootste partij was......? Een duidelijk staaltje dat macht op d'n duur corrumpeert !
Door Boris2 op
Geen verrassing. Voldoet aan de verwachting.
Rechtlullen wat krom is. Een van de kerncompetenties binnen de gemeente Amsterdam.
Door R. M. Dalmijn op
Geestig ; " ondermaats en net aan voldoende" een cultuuronderzoek door wie dan ook lijkt mij met dit Amsterdamse citaat volstrekt overbodig. In Rotterdam kom je hier niet mee weg.

Afbeelding