Advertentie
financiën / Nieuws

Top VWS verzweeg kosten Olympische Spelen

VWS-ambtenaren wilden de hoogte van het bedrag, 8 miljard euro, niet opnemen in het schrijven aan de Kamer omdat dat slecht zou zijn voor het politieke draagvlak

23 maart 2012

Niet alleen lagere ambtenaren, maar ook de hoogste ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wilde niet dat de kosten voor het mogelijk binnenhalen van de Olympische Spelen 2028 in een brief aan de Tweede Kamer zouden belanden. Dat blijkt uit een document waar RTL Nieuws donderdag de hand op wist te leggen.

Politieke draagvlak

De VWS-ambtenaren wilden de hoogte van het bedrag, 8 miljard euro, niet opnemen in het schrijven omdat dat slecht zou zijn voor het politieke draagvlak. De secretaris-generaal van het ministerie adviseerde om in de brief, die in 2011 werd gestuurd, geen bedragen op te nemen wegens 'het risico dat de Olympische ambitie wordt afgeschoten'. Lagere ambtenaren zouden eerder al zoiets hebben aangeraden, berichtte RTL maandag.

Kamer onvolledig geïnformeerd
Kamerleden gaven toen aan dat ze vinden dat de communicatie vanuit het ministerie over dit onderwerp niet goed verloopt. In de uitzending donderdag herhaalden ze dat. Sommigen vinden dat de Kamer onvolledig is geïnformeerd. Over de kwestie is in de Tweede Kamer al een debat gepland.


'De minister heeft de Kamer volledig en juist geïnformeerd', aldus een VWS-woordvoerder donderdag. 'Voor minister Schippers was het argument om het bedrag van 8 miljard niet te noemen het feit dat het noemen van een som van bedragen, 17 jaar voor aanvang van de Spelen, volstrekt willekeurig zou zijn. Het argument van negatieve beïnvloeding van draagvlak heeft geen enkele rol gespeeld bij haar beslissing over de aanbiedingsbrief. Dit argument heeft de minister ook nooit bereikt.'

Ook geen positieve beïnvloeding

De zegsman wijst er op dat de bewindsvrouw evenmin heeft geprobeerd aan positieve beïnvloeding te doen door alleen de baten te noemen. 'De minister zal de notitie op basis waarvan de brief is opgesteld en de ambtelijke notitie ten behoeve van haar inbreng in het kabinetsberaad hierover openbaar maken', vervolgde hij. In 2016 moet een keuze worden gemaakt over de Nederlandse kandidatuur voor de Spelen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Er zijn wel om minder ministers weggestuurd. Informatie achterhouden is een politieke doodzonde. En dan dat smoesje dat de kosten over 17 jaar anders (lees: hoger) zouden zijn. Ook dat is te ramen door van een gemiddelde inflatie uit te gaan.
Boris
Volgens mij niet voor het eerst, en waarschijnlijk ook niet voor het laatst dat ambtenaren politiek bedrijven of hun persoonlijke voorkeur een "handje helpen".

Ik ben benieuwd wat het ambtsbericht ons vertelt. Mogelijk is de integriteit van bepaalde ambtenaren in het geding en dan zouden er sancties moeten volgen,
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is nogal naïef om nu al geld te besteden aan een mogelijke kandidatuur voor de Olympische spelen (te houden in 2028), waarvoor de keuze wordt gemaakt in 2016.

Het lijkt er meer op dat de populariteit van de O.S. wordt misbruikt om het sportbudget zo hoog mogelijk op te schroeven. Het wordt daarom de hoogste tijd dat politieke bestuurders afstand nemen van dit soort geldverslindende projecten. Laat de organisatoren van de O.S. zelf maar kandidaten zoeken. En ..... nu olympische accommodaties bouwen voor 2028 is helemaal de grootst mogelijke onzin. Die accommodaties zijn tegen die tijd allang verouderd.

Sporters hebben slechts (multi)functionele (top)sportaccommodaties nodig. Geen Olympische statussymbolen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Voor minister Schippers was het argument om het bedrag van 8 miljard niet te noemen het feit dat het noemen van een som van bedragen, 17 jaar voor aanvang van de Spelen, volstrekt willekeurig zou zijn.

Helemaal eens met deze volzin.

De kosten zullen n.l. heel veel hoger zijn !!

Dus ...........geen Spelen in Nederland.
Advertentie