Advertentie
financiën / Nieuws

Te weinig afval kan Brabantse gemeenten 47 miljoen kosten

Brabantse gemeenten kunnen een boete van 47 miljoen euro tegemoet zijn doordat ze hun afval te goed scheiden. Daarmee breken ze een contract met het afvalbedrijf.

13 maart 2014

De dreigende naheffing voor Brabantse gemeenten omdat ze te weinig restafval leveren aan verwerker Attero kan oplopen tot 47 miljoen euro. De gemeenten schrijven dat in een waarschuwing aan de Brabantse aandeelhouders, de grotere steden en de provincie.

Contract met afvalverwerker

De Brabantse gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker. Ze moeten volgens dat contract tot en met 2017 jaarlijks ten minste 510 kiloton restafval aanbieden. Vanwege afvalscheiding wordt er steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat minder dan 510 kiloton.

Meer scheiden, hogere boete
Bij een jaarlijkse afname van het restafval met 6 procent kan de afvalverwerker tot 40 miljoen euro naheffing opleggen. Als de Brabanders hun afval nog beter scheiden en een afname van 8 procent realiseren loopt de boete op tot 47 miljoen euro, is de schatting.


Aandeelhouders
Attero (voorheen Essent Milieu) is eigendom van provincies en gemeenten en wordt verkocht. De aandeelhouders beslissen de komende tijd over de verkoop aan investeerder Waterland. De Brabantse gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

nostradamus / burger
Deze primitieve weergave van de feiten lokt mogelijk primitieve reakties uit. De brabantse gemeenten zijn in het verleden een financiële verplichting aangegaan voor de investering in een verbrandingsfabriek. Die verplichting kon in afval worden betaald. Maar nu de hoeveelheid afval terugloopt, komt het geld weer in zicht. Logisch toch? De investeringsverplichting is gewoon nog niet afbetaald. Niemand verbood gemeenten om afval te scheiden. Maar het betalen van je schulden moet toch de normaalste zaak van de wereld gevonden worden lijkt me.
hans
Stimuleren van afvalscheiding is nu eenmaal een andere taak dan het financieel gezond exploiteren van een afvalverbrandingsinstallatie. Taken die zoals blijkt ook flink met elkaar in strijd kunnen komen. Het was beter geweest als de gemeenten niet beide taken maar slechts 1 van die taken had opgepakt. Want nu spreekt men met twee petten en raakt de burger de weg kwijt.
Advertentie