of 59232 LinkedIn

Raadsvragen over scholenfraude Leidschendam

Het CDA en de VVD in Leidschendam-Voorburg willen opheldering van de gemeente over mogelijke fraude bij bouw- en renovatiewerk voor diverse schoolgebouwen.

Het CDA en de VVD in Leidschendam-Voorburg willen opheldering van de gemeente over mogelijke fraude bij bouw- en renovatiewerk voor diverse schoolgebouwen. De FIOD deed vorige week invallen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude, verduistering en oplichting rond scholenstichting Panta Rhei.

Leidinggevende van stichting verdacht

Het Openbaar Ministerie bevestigde vrijdag dat er vorige week dinsdag op meerdere plekken invallen zijn gedaan, maar wilde geen verdere details kwijt over de zaak. Volgens De Telegraaf gaat het om fraude bij de Stichting Panta Rhei, die bestaat uit 15 basisscholen in de regio Leidschendam-Voorburg. Het OM laat, zonder namen te noemen, weten dat de stichting in kwestie zelf niet wordt verdacht, maar dat een leidinggevende wel onder verdenking staat. Ook een bouwbedrijf, een consultancybedrijf en een leidinggevende van de laatstgenoemde onderneming zijn verdachten. Het onderzoek van de FIOD richt zicht op de periode van 2010 tot nu.

 

Fraude met offertes en facturen

Bij Panta Rhei zou de afgelopen jaren volgens De Telegraaf voor miljoenen euro's zijn gefraudeerd met valse facturen en offertes om geld van de gemeente binnen te kunnen krijgen. Dat gebeurde in samenwerking met het bouwbedrijf en het consultancykantoor. De gemeente zou alleen al vorig jaar circa twee miljoen euro aan bouwfacturen hebben vergoed.

 

Wob-verzoek: Bedragen weggelakt

Het CDA wil de miljoenen terugvorderen, meldt Omroep West. De partij wil, net als de VVD, weten waarom de gemeenteraad niet eerder op de hoogte is gesteld van de fraudeverdenkingen bij de scholenbouw. De Telegraaf deed daar vorig jaar al onderzoek naar, met beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). In de stukken die de gemeente uiteindelijk naar de krant stuurde, waren de bedragen op de bouwfacturen weggelakt, waardoor de krant de zaak niet verder kon onderzoeken, aldus De Telegraaf.

 

Reactie college

Het college van burgemeester en wethouders laat in een korte, schriftelijke reactie weten de onderzoeksresultaten af te wachten. “Het college brengt eventuele consequenties met betrekking tot de samenwerking met Panta Rhei in beeld, maar loopt niet op zaken vooruit totdat de onderzoeksresultaten van de FIOD bekend zijn.” 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door StopFraude.nu op
Ongelooflijk dat voor dergelijke bedragen gemeenschapsgeld kan worden misbruikt, en er meerdere partijen aan meewerkten. Voorkom dat er zoveel geld verloren gaat, en meldt (een vermoeden van) fraude op www.stopfraude.nu

Afbeelding