Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies hebben miljoenen nodig voor monumenten

Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten de komende vijf jaar zo'n 373 miljoen euro kosten.

27 juni 2016

Er is veel te weinig geld beschikbaar voor omvangrijke restauraties van grote, beeldbepalende rijksmonumenten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de twaalf provincies. Zij willen van het Rijk een 'meer realistisch' budget voor restauraties, anders dreigt volgens de provincies een aantal iconische monumenten verloren te gaan.

373 miljoen

Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten de komende vijf jaar zo'n 373 miljoen euro kosten. De rijksmonumenten die moeten worden opgeknapt zijn onder meer het Centraal Station in Amsterdam (50 miljoen), Paleis Soestdijk (45 miljoen) en de Domtoren in Utrecht (20 miljoen). Daarnaast gaat het opknappen van de Maastunnel in Rotterdam, de oudste tunnel van Nederland, nog eens zo'n 262 miljoen euro kosten.

Realistische bijdrage

De provincies zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor het restaureren van rijksmonumenten. Zij krijgen daarvoor jaarlijks 20 miljoen euro van het Rijk en dragen zelf ook bij. 'Provincies zijn bereid hun verantwoordelijkheid te nemen en dat doen zij, ook financieel, maar bij het takenpakket hoort ook een realistische bijdrage van het Rijk die in verhouding staat tot de opgave die er ligt. Deze inventarisatie geeft aan dat een substantiële bijdrage van het Rijk noodzakelijk is om te voorkomen dat deze iconen in verval raken', zegt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper, portefeuillehouder cultureel erfgoed namens de gezamenlijke provincies. Een delegatie van de provincies bespreekt maandag de problemen met minister Jet Bussemaker (Cultuur). (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
Men zou natuurlijk ook eens met de stofkam kunnen gaan door de lijst van monumenten. Je moet niet alles willen bewaren.
Paul / projectleider
Misschien op de markt zetten? Schijnt heel wat woningnood te zijn, vooral zo'n monumentale tunnel kunnen veel mensen in :)
faber
Zaten de provincies te slapen of zo toen zo maar opeens deze taak kregen vh rijk? Of is er weer eens veel te optimistisch ingeschat wat 'de markt' kan bijdragen. Ik zou zeggen, niet zeuren. Hek om de ergste gevallen heen en de deur op slot. Ben onlangs in paleis Soestdijk geweest. Een treurniswekkende uitgeleefde toestand met m.i. geen enkele architectonische of cultuur-historische waarde. Typisch Nederlands, kraak noch smaak en geen grandeur. Die toren in Arnhem? Een oerlelijke steenmassa; haal om dat ding. Geen geld voor over? Afbreken of laten verslonzen, wat maar het goedkoopst is..
Jan
Als iedereen zo zou denken als de eerdere reageerders, zou Nederland er al gauw uitzien als België, waar monumenten vaak gruwelijk verwaarloosd worden. Een land moet zijn historie toch koesteren. En economisch bezien: het trekt ook toeristen. Beter zou trouwens zijn als het Rijk weer verantwoordelijk wordt voor Rijksmonumenten.
M. Kap
Het is ook schandelijk hoe het Rijk al hun taken en verantwoordelijkheden over de schutting gooit. Deze 'rijks'monumenten moeten we koesteren.
Advertentie