of 59232 LinkedIn

Overijssel tegen privatisering Urenco

De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van het bedrijf uit Almelo. Onderzocht wordt of het zijn belang van 33 procent in het bedrijf van de hand wil doen.
Reageer

Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel is tegen een mogelijke privatisering van uraniumverrijker Urenco. Dat meldde het college donderdag na vragen hierover van de Statenfractie van GroenLinks.

Grootaandeelhouder
De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van het bedrijf uit Almelo. Onderzocht wordt of het zijn belang van 33 procent in het bedrijf van de hand wil doen. Het non-proliferatieverdrag, dat bezit van kernwapens moet beperken, is een belangrijke reden om tegen privatisering te zijn, aldus het provinciebestuur. Ook behoud van werkgelegenheid in en rond Almelo is een argument.

Verkoop aandelen
Het college zegt dat het met bewindslieden in gesprek gaat zodra een wetsvoorstel is gemaakt voor de verkoop van de aandelen. GroenLinks vreest dat Urenco in handen komt van een Russische koper. De partij noemt het verzet van het provinciebestuur ‘verstandig’. Ook zou de grond onder het bedrijf vervuild zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding