Advertentie
financiën / Nieuws

NVRR wil normbedrag voor rekenkamers

Een minimumbedrag per inwoner voor de rekenkamer uittrekken. Dat wil de vereniging voor rekenkamers en rekenkamercommissies NVRR.

07 mei 2014

Gemeenten zouden een vastgesteld minimumbedrag per inwoner moeten besteden aan hun rekenkamers. Daarvoor pleit Leo Markesteyn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR). ‘We dringen er bij minister Plasterk op aan met normen te komen.’

Ton besparen
Markesteyn reageert op het bericht dat de nieuwe coalitie in Arnhem in het bestuursakkoord heeft opgenomen een ton te gaan bezuinigen op de gemeentelijke rekenkamer. Op een budget van 185 duizend euro betekent dit dat er volgend jaar nog 85 duizend overblijft, bijna een halvering. Daar komt nog bij dat gemeenten per 2015 met drie decentralisaties te maken krijgen en de taken van de rekenkamer dus fors zullen uitbreiden. 


Op nul gezet
De indruk bij de NVRR is dat er in veel gemeenten ‘even niets’ extra’s komt bij het budget voor de rekenkamer, ook geen indexatie. Maar of meer gemeenten plannen hebben om zo drastisch in het geld voor de rekenkamer te snijden als Arnhem, weet de NVRR niet. ‘Maar zo extreem als Arnhem dat wil gaan doen, heb ik tot op heden niet gehoord’, aldus Markesteyn. ‘Wel is het zo dat door de jaren heen gemeenten her en der al bezuinigd hebben op de rekenkamers. Sommigen zijn enkele jaren geleden zelfs op nul gezet.’ Tegen deze ‘Kaltstellung’ kwam de Algemene Rekenkamer eerder al in het geweer.

Beter op vakantie 

Jarenlang is een euro per inwoner een soort ongeschreven normbedrag geweest dat gemeenten reserveerder voor de rekenkamer. Maar dat bedrag ligt niet wettelijk vast en gemeenten houden zich daar dus lang niet altijd aan. Zeker nu door de crisis de budgetten enorm onder druk staan. Markesteyn: ‘Het probleem daarbij is dat de wet alle ruimte laat. Daarin staat slechts dat gemeenten “voldoende middelen” beschikbaar moeten stellen. Maar het is nergens genormeerd. Er zijn gemeenten waarbij de rekenkamer een budget van 9000 euro heeft.’ Schampert: ‘Dan kunnen ze beter op vakantie gaan dan onderzoek doen.’

Extra taken
De vereniging heeft dit probleem al enkele keren bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aangekaart, tot nu toe zonder succes. Maar Markesteyn heeft de hoop nog niet opgegeven. Met het oog op de nieuwe taken van gemeenten, breidt ook het aantal gebieden waarop de raad haar bestuurders moet controleren uit. En dus is het onderzoek van rekenkamers heel belangrijk, aldus de NVRR. Bij Plasterk dringt hij erop aan met een normbedrag te komen in een nieuwe regeling.

Andere motieven?
De bezuinigingen op de rekenkamers levert gemeenten overigens niet veel op. Markesteyn: ‘Een paar duizend euro misschien. Maar daar liggen gemeenten echt niet wakker van. En daarom vraag je je af of er andere motieven zitten achter het snijden in die budgetten. Vinden ze ons lastig?’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan
Het eisen van een normbedrag is niet nodig als de Rekenkamer zo veel kwaliteit levert dat de gemeenteraad er niet over peinst om op de Rekenkamer te bezuinigen. Maar als rekenkameronderzoeken weinig toegevoegde waarde hebben, is elke genormeerde euro voor de Rekenkamer zonde van het geld. Juist een rekenkamer die onderzoekt of euro's zo doelmatig mogelijk worden besteed, zou niet om normbedragen moeten vragen. Dat komt de doelmatigheid meestal niet ten goede.
Johan
Of een Rekenkamer toegevoegde waarde heeft, kan niet altijd door de raad ingeschat worden. Immers heeft een raadslid met een mbo achtergrond nou eenmaal niet dezelfde capaciteiten als academici die precies hebben uitgezocht hoe de vork in de steel zit.

Pierre
Alvast een bezuinigingstip: het is de gedachte bij decentralisaties dat gemeenten regionaal gaan samenwerken. Onderzoek op lokaal niveau en lokaal budget daarvoor is dan dus niet handig. Wie bepaalt immers de norm wat goed of slecht is? Dat gebeurt dan toch niet op lokaal niveau!?

Bovendien is onderzoek naar de uitvoering van de zorgtaken door gemeenten iets wat Van Rijn/ VWS zelf zou bewaken. Laat hem tenminste nog ergens zelf voor betalen....en vooral zelf bestuurlijke verantwoording voor afleggen, zowel voor de gemeentelijke effecten als de effecten op zorgverleners -;).

Andere tip voor Rekenkamers zelf: werken jullie goed samen met de gecontroleerde partij en met raadscommissies/ auditcommissies? Hangen jullie soms wellicht teveel de schoolmeester uit? Google eens naar "rekenkamer en les" ....eigengereidheid kan ook jezelf schaden... En ééns met reactie Henk Jan!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is efficiënter en professioneler om de rekenkamer functie over te hevelen naar de provincies/landsdelen.
Anoniem
'...zelfs geen indexering...'

Alsjeblieft, stop met janken. Rekenkamers zijn heel nuttig, maar dat zijn al die medewerkers ook die op het punt staan boventallig te worden...

Overal wordt op bezuinigd bij de gemeenten, dus ook op de Rekenkamers. Logisch. Ambtenaren zelf hebben al jaren geen 'indexering' van hun bezoldiging gehad. En dan heb ik het nog niet over alle andere bezuinigingen waar alle burgers in de gemeente last van hebben...
ronald hoekstra / onderzoeker
Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat publieke middelen goed en effectief besteed worden. De lokale rekenkamers zijn een van de weinige instrumenten voor de raad /staten om daar onafhankelijk inzicht in te krijgen. En met dat inzicht kunnen de nodige bezuinigingen naar de burgers onderbouwd worden. Daar hoort een passend budget bij, lijkt me.
Advertentie