Advertentie
financiën / Nieuws

Nul komma nul procent rente

Schatkistbankieren levert decentrale overheden weinig tot niets op.

13 februari 2015

Schatkistbankieren levert decentrale overheden weinig tot niets op. Stal je als provincie vandaag voor 30 jaar je geld bij Financiën, dan is de vergoeding nog geen één procent.

Ja, de lage rente bij het schatkistbankieren was Brabants gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA, financiën) uiteraard ook opgevallen. En nee, dat stemt hem allerminst vrolijk.

Zijn provincie is net als alle andere overheden sinds eind 2013 gedwongen overtollige middelen – geld dat niet onmiddellijk nodig is voor de publieke taak – te stallen bij het ministerie van Financiën. Als vermogende provincie heeft Brabant te hoop gelopen tegen dat verplichte schatkistbankieren. Vooraf stond al vast dat bij de staat minder rente op beleend geld te krijgen zou zijn dan op de markt.

Maar de lage rentepercentages die financiënminister Dijsselbloem nu vergoedt, stemmen Van Heugten bepaald verdrietig: 0,00 procent voor 1 maand, 0,27 procent voor 1 jaar, 0,39 procent voor 10 jaar en 0,93 procent voor 30 jaar. Voor wie net als Brabant een paar miljard euro over heeft, zijn dat treurige cijfers. ‘Op deze manier gaan we vanaf 2016 de min in’, zegt Van Heugten. Hij heeft becijferd dat het schatkistbankieren de provincie op deze manier 10 tot 15 miljoen euro per jaar gaat kosten. De verliespost loopt op omdat geld dat vrijkomt uit aflopende uitzettingen bij reguliere banken linea recta richting Financiën moet. Nu heeft Brabant ‘nog maar’ een half miljard bij Dijsselbloem gestald. ‘Je kunt maar één ding doen: elke dag afwachten wat je krijgt’, moppert Van Heugten.

De prijs van veiligheid
Gelderland, dat als grootaandeelhouder van Nuon een paar jaar geleden eveneens miljarden cashte bij de verkoop van haar pakket nutsaandelen, heeft liefst 1,5 miljard euro ondergebracht bij Financiën. ‘Het staat voor 10 jaar vast, tegen een rentepercentage van 0,75 procent’, aldus gedeputeerde Jan Markink (VVD, financiën). Klagen doet hij evenwel niet. ‘Je krijgt nergens veel tegenwoordig, ook niet op de markt. Op de staatsobligaties die Dijsselbloem onlangs uitgaf moet je als belegger zelfs geld toeleggen’, relativeert hij.

Dat de rente bij schatkistbankieren veel lager is dan bij de bank, komt bovendien omdat het een weerspiegeling is van het geringe kredietrisico van de Staat. Met andere woorden, veiligheid heeft zijn prijs. Er is een geruststellende afspraak: anders dan bij staatsleningen wordt de rente bij schatkistbankieren nooit negatief.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Charles / ambtenaar
het betreft wel gemeenschapsgeld dat bedoeld is om ten goede te komen aan de gemeenschap. Het geld is nooit bedoeld als beleggingsinstrument om er rijker te worden, dus rondpompen in de lokale economie zou ik zeggen.
Arnold / gemeentemabtenaar
Vreemd dat dit marktingrijpen door Europa getolereerd wordt. Het rijk "steelt" geld uit de markt voor de banken alleen om er zelf beter van te worden (lees lager EMU-saldo). De banken houden nu hun mond omdat ze in de hoek zitten waar de klappen vallen, maar was dat niet zo geweest dan waren er vast procedures aangespannen......
Trevor
Alles beter dan provincies die weer geld in IJsland gaan zetten omdat ze daar 0,02% meer krijgne.
Jaap
En de wens van de holding AirFrance-KLM het overtollig kasgeld van de werkmaatschappij KLM te stationeren bij de holding werd door dezelde politici te vuur en te zwaard bestreden.
H. Wiersma / gepens.
Het is natuurlijk uitermate vreemd dat gemeenten/provincies verplicht zijn om bij het Rijk te schatkistbankieren tegen dit soort belachelijk lage rentes. Als dat op vrijwillige basis zou mogen plaatsvinden ligt dit anders, maar dat is niet het geval. Bij banken zijn bedragen vrij opneembaar te beleggen tegen ca. 1,5% rente, derhalve duidelijk hoger.
Advertentie