Advertentie

Apeldoorn niet blij met aangifte tegen wethouders

Het college van B en W van Apeldoorn 'betreurt' de aangifte tegen twee zittende en een oud wethouder wegens onbehoorlijk bestuur. Een inwoner van de stad stelt de de 3 bestuurders verantwoordelijk voor het miljoenenverlies bij het gemeentelijk grondbedrijf en wil dat het OM hen vervolgd.

02 februari 2012

De gemeente Apeldoorn ‘is niet blij’ met de aangifte wegens onbehoorlijk bestuur die deze week tegen twee wethouders en een oud wethouder is gedaan. Het college ‘betreurt het signaal dat hiervan uitgaat’ zo liet een woordvoerder donderdag weten.

Vervolging
De aangifte is gedaan door voormalig gemeenteraadslid Roelof Rump (GroenLinks). Hij houdt de aangeklaagde (oud) wethouders verantwoordelijk voor het miljoenenverlies bij het gemeentelijk grondbedrijf en vindt dat zij hiervoor vervolgd moeten worden.

Sparringpartner ook aangeklaagd
Rump richt zijn pijlen op wethouder Rob Metz (bouwzaken), op wethouder Fokko Spoelstra (financiën) en op Michael Boddeke, oud wethouder van milieu. Deze laatste zou tijdens zijn bestuursperiode als sparringpartner van Rob Metz medeschuldig zijn geweest aan het gronddebacle.

Artikel 12 dreigt
De raad van Apeldoorn debatteert vanavond over het verlies op de grondexploitatie. Het tekort is inmiddels tot 68 miljoen euro opgelopen. Apeldoorn dreigt hierdoor de artikel 12 status te krijgen. De gemeente staat al onder provinciaal toezicht.

Metz treedt af
Rob Metz (VVD) heeft overigens al aangekondigd vanavond na het debat af te zullen treden. Boddeke (GroenLinks) keerde na de vorige verkiezingen niet terug in het college. Of de raad ook het politieke hoofd van Spoelstra (PvdA) zal eisen is nog onduidelijk.

Vergetelheid niet genoeg

Voor Rump is politieke vergetelheid als straf voor de bestuurders echter sowieso niet voldoende. Als inwoner van de stad acht hij strafvervolging op zijn plaats. Hij neemt hen kwalijk dat de stad ‘excessief moet bezuinigen en dat zowel de raad als het college zelf niet voldoende zijn geïnformeerd'.

En of ...en of
Behalve onbehoorlijk bestuur klaagt Rump de bestuuders ook aan wegens het ‘ontbreken van goed huisvaderschap en of laakbaar handelen en of te kort schieten in zorgplicht'.

Politie overlegt met OM

De politie heeft de aangifte in behandeling genomen en zegt in overleg te zullen treden met het Openbaar Ministerie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans
Wat te doen als je in een gemeente woont (NOP) waar dit de toekomst is. Ook bij de gemeente Noordoostpolder is het beleid zo ongeveer als New York of Moskou. Het is godgeklaagd dat dit soort projectontwikkelaars het geld van de burgers mogen verbrassen . Ik kan mij vinden in het aanpakken van dit soort ! Pek en veren bij veroordeling !! Beter nog zoals Iran, ophangen aan een torenkraan.
Jan
De wet zou toch op zijn minst de mogelijkheid moeten gaan bieden dit soort terugtredende wethouders hun wachtgeld af te pakken!
Advertentie