Advertentie
financiën / Nieuws

'Investeren in krimpgebied kan miljard verlies voorkomen'

Investeren in Parkstad Limburg om de gevolgen van een krimpende bevolking op te vangen kunnen grootschalige verloedering voorkomen. Door een half miljard uit te trekken voor het slopen van oude woningen en het bouwen van nieuwe, kan een verlies van ruim een miljard worden voorkomen, dat optreedt als er niks zou worden gedaan. 

28 april 2010

Leefbaarheid
Dat blijkt uit een advies dat vanmiddag is aangeboden aan minister Eimert van Middelkoop voor Wonen, ijken en Integratie. De onderzoekers tellen dat met dat halve miljard 28 duizend woningen kunnen worden gesloopt, en zevenduizend nieuwe worden teruggebouwd, die beter zijn afgestemd op de eisen van de bevolking. Als dat niet zou gebeuren, dan loopt de leefbaarheid in sommige wijken ernstig terug.

Leegstand
In sociaaleconomisch zwakke wijken kan de leegstand oplopen tot bijna een derde van de woningen, berekenen de onderzoekers. De waardedaling van woningen komt dan neer op ongeveer 1,2 miljard euro. Met een investering van 560 kan dat worden voorkomen, berekenen adviesbureau RIGO en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Analyse
Het Rijk heeft vorig jaar 31 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de krimpregio’s in Limburg, Zeeland en Groningen. Voorwaarde was dat ze een kosten-/batenanalyse zouden maken.  Met dit onderzoek komt Limburg aan die eis tegemoet. Het centraal Planbureau gaat de analyses nog tegen het licht houden.

In Binnenlands Bestuur nummer 18 van 1 mei 2010 een interview met de Groningse hoogleraar economie Steven Brakman. Hij betoogt dat juist investeren in krimpgebieden op lange termijn zinloos is.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie