Advertentie
financiën / Nieuws

Enschede helpt FC Twente

Voetbalclub FC Twente krijgt financiële hulp van de gemeente Enschede. De lening die de club bij de gemeente heeft, hoeft tot en met juli 2016 niet afgelost te worden.

21 april 2015

Voetbalclub FC Twente krijgt financiële hulp van de gemeente Enschede. De lening die de club bij de gemeente heeft, hoeft tot en met juli 2016 niet afgelost te worden. De club die in zware financiële nood verkeert, krijgt hierdoor tijd en lucht om financieel orde op zaken te stellen. Dat heeft de gemeente maandag laten weten.

Rente
Het is wel de bedoeling dat FC Twente de rente betaalt over het uitstaande bedrag van de lening. De gemeente heeft ook als voorwaarde gesteld dat de andere schuldeisers instemmen met eenzelfde uitstel van betaling van aflossing.

Belangrijk signaal
Volgens Gerald van den Belt, directeur van FC Twente, moeten nu enkele particuliere investeerders en een bankenconsortium nog akkoord gaan met de wens van de club. ‘Dat de gemeente instemt is natuurlijk positief’, zei hij maandag. ‘Dit is een belangrijk signaal. We hebben goede hoop dat de rest van de betrokken partijen volgt.’

Instemming KNVB
De gemeente benadrukt dat de licentiecommissie van de voetbalbond KNVB eind april moet instemmen met dit plan van aanpak. ‘Voor het voortbestaan van de club is instemming met het plan cruciaal’, staat in de toelichting. FC Twente heeft dit seizoen in totaal zes punten aftrek gekregen omdat de zaken financieel niet op orde zijn. Na het vertrek van voorzitter Joop Munsterman werd duidelijk dat die zonder overleg dure en lange contracten heeft gesloten met bijvoorbeeld trainer Alfred Schreuder en assistent-trainer Boudewijn Pahlplatz.

Twee seizoenen
De club trekt twee seizoenen uit voor het financiële herstel. Er moet ruim 8 miljoen euro bezuinigd worden en daarom wordt bijvoorbeeld kantoorpersoneel ontslagen, gesneden in de spelerskosten en gestopt met de afdeling profscouting. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
Het betaald voetbal lijkt een beetje op Griekenland. Er wordt van alles beloofd, maar terugbetalen, ho maar.

Het zijn burgers van Enschede die de rekening moeten betalen. Ik heb geen idee of zij dat graag willen, anderzijds van protesten heb ik nog niets gehoord. Wie zwijgt, stemt toe.
De Groot
En het nog gekker dan Griekenland. Spelers en trainingsstaf verdienen miljoenensalarissen en dat betalen de burgers. Het betaald voetbal is doodziek maar er wordt nooit genezing geboden. (Louis van Gaal verdient als grainer per week 60.000 euro meer dan een minister per jaar !).
Willem / AS
Misschien moet Enschede hetzelfde doen als Eindhoven bij PiSVlek heeft gedaan: de grond onder het stadion en het trainingscomplex kopen. Zie waar deze omstreden actie de 'gemoedelijke' Brabantse club weer heeft gebracht. Anders waren ze waarschijnlijk afgedaald naar de Eerste Divisie.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Natuurlijk moet de overheid weer bij springen nu een 'topman' uit het bedrijfsleven er een klerezooi van heeft gemaakt. Als die Munsterman zo evident buiten zijn boekje is gegaan, waarom dan niet eerst trachten hem aan te spreken. De wet en (mogelijk) de statuten zouden hier aanknopingspunten kunnen bieden. Onbehoorlijk bestuur leidt tot aansprakelijkheid van de (ex)bestuurders, zelfs met hun privé vermogen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Willem: En wat denk je van Ajax? De Arena is ook grotendeels gefinancierd door de stad Amsterdam en de provincie Noord Holland. Twente, PSV, Vitesse, Ajax, Utrecht etc. Ze leven allemaal op te grote voet, geven hun spelers salarissen van een half miljoen en meer en leggen vervolgens de rekening op het bordje van de samenleving. Dat de overheid daar iedere keer weer intrapt is treurigmakend.
Pipadekloon / Voorlichter
Tegen de 100 miljoen schuld gemaakt.Bezuinigen op thuiszorg ,oude mensen en gehandicapten en een back 5x maal het salaris van de burgemeester betalen.
Advertentie