Advertentie
financiën / Nieuws

Den Haag eist subsidie terug wegens te hoog loon

De gemeente Den Haag wil subsidies terugkrijgen van 25 publieke instellingen, vooral in de zorg en de huisvesting. In totaal 93 bestuurders verdienden in 2014 meer dan wettelijk toegestaan. Daarom moeten de organisaties het bedrag dat de top te veel verdiende, teruggeven aan de gemeente.

12 april 2016

De gemeente Den Haag wil subsidies terugkrijgen van 25 publieke instellingen, vooral in de zorg en de huisvesting. In totaal 93 bestuurders verdienden in 2014 meer dan wettelijk toegestaan. Daarom moeten de organisaties het bedrag dat de top te veel verdiende, teruggeven aan de gemeente.

Inleveren
Het gaat om een totaalbedrag van 405.000 euro, meldde Den Haag dinsdag. Woningcorporatie Staedion moet ruim 50.000 euro teruggeven. De bestuursvoorzitter daarvan verdiende in 2014 iets meer dan een kwart miljoen euro. Stichting Jeugdformaat moet ruim 49.000 euro inleveren, WoonZorgcentra Haaglanden wordt met ruim 41.000 euro gekort. Joods Maatschappelijk Werk verliest met terugwerkende kracht ruim 28.000 euro. Het laagste bedrag is 158 euro.
 

Oude norm
Het maximumsalaris bij publieke instellingen is gekoppeld aan het jaarsalaris van een minister. Dat is 178.000 euro. Den Haag heeft al eerder instellingen gekort. Het ging om acht kortingen over 2011, negen over 2012 en drie over 2013. Een paar organisaties vochten dat tevergeefs aan bij de rechter. Dat het voor 2014 is gestegen naar 25 instellingen, komt doordat het maximumsalaris is verlaagd. Instellingen die voldeden aan de oude norm, houden zich nu niet meer aan de grens. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / adviseur
Terechte aanpak die navolging verdient. Ik ben van mening dat bij gemeenten zelfs het ministerssalaris niet van toepassing zou mogen zijn maar dat van de wethouder.
Gijs
Een goed voorbeeld doet goed volgen. Graag via de VNG een zwarteboeklijst met de inkomens van bestuurders. Veel organisatie werken landelijk en kun je dit goede initiatief van Den Haag direct overal toepassen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het zit af en toe nog vreselijk scheef; Mark Rutte heeft verantwoording af te leggen voor zo'n beetje van alles wat gebeurt in en onder de noemer van Nederland incl. wat zijn ministers e.d. soms "uitkramen en uitvreten". Ook zijn afbreukrisico publiekelijk is vele male groter als dat van wie dan ook in Nederland afgezien dan van ons Koningspaar wat ik erg hoog heb zitten qua verkoopmechanisme van Nederland. Het kan dan m.i. - ZEKER NIET IN HET PUBLIEKE DOMEIN!!! - dat er bestuurders of wat dan ook rondlopen op kosten van de maatschappij (of gelieerd aan via subsidiestromen) die meer of ook maar gelijk verdienen aan onze minister-president! Alles binnen het juiste perspectief; er is een grens aan wat men verdient en wat men toegestopt KRIJGT! Daarnaast is men nauwelijks afrekenbaar in de anonimiteit van de bestuurlijke publieke laag. Ook dit zou m.i. eens mogen veranderen, krijg je vanzelf nieuw bloed en nieuwe impulsen!
Fritz
De Rijksoverheid zou dit voorbeeld eens moeten volgen daar waar het gaat om de bijdragen aan de publieke omroepen. Daar zitten graaiers die zichzelf zo'n speciaal talent vinden dat ze het rechtvaardig vinden dat ze een half miljoen aan salaris ontvangen dat uit publieke middelen moet worden betaald. En wat ik al helemaal niet kan volgen is dat het uitgerekend de VARA is die dit soort graaiers in dienst heeft.
P.Pluim
Nobel streven, maar zal niet lukken op grond van jurisprudentie (Eindhoven).
Advertentie