Advertentie
financiën / Nieuws

Cash betalen paspoort moet mogelijk blijven

De Nationale Ombudsman vindt dat gemeenten burgers de mogelijkheid moeten blijven geven om contant te betalen voor bijvoorbeeld hun paspoort of rijbewijs.

23 december 2015

Gemeenten moeten ook contant geld blijven accepteren voor bijvoorbeeld paspoorten en rijbewijzen. Dat oordeelt de Nationale ombudsman na klachten over onder meer de gemeente Leiden waar burgers alleen nog maar via de pin kunnen betalen. Het gaat bijvoorbeeld om dak- en thuislozen en anderen die niet over een pinpas beschikken en rondkomen van weekgeld, mensen die in de schuldsanering zitten of ter voorkoming van schulden geen pinpas hebben.

Rood staan
De kwestie speelde eerder dit jaar ook al in Raalte. Daar werd een inwoonster met lege handen naar huis gestuurd omdat zij rood stond en het bedrag niet kon pinnen. Contant geld wordt aan de gemeentebalie geweigerd omdat Raalte per 1 januari alleen nog maar geldtransacties via de pinautomaat doet. een inwoonster van Raalte zich tot op het bot vernederd toen ze de ID-kaart van haar 11-jarige kind niet meekreeg. Naar eigen zeggen stond ze tijdelijk rood in verband met de werkloosheid van haar man en kon ze het bedrag alleen in cash voldoen.


Raadsbesluit

Het weigeren van cash geld bij de gemeentebalie van Raalte is een raadsbesluit geweest. Vanaf 1 januari van dit jaar is die regel ingegaan. Het is volgens de gemeente een bezuinigingsmaatregel waarmee op fte’s bespaard kan worden. Minder kashandelingen, aldus de gemeente. ‘Maar ook vanuit veiligheidsoogpunt is het besluit genomen om geen cash geld meer te accepteren,’ voegt de woordvoerder toe. Overigens zijn er volgens de gemeente Raalte wel degelijk uitzonderingen voor schrijnende gevallen.

Zelf bepalen
‘Organisaties mogen zelf weten hoe er afgerekend wordt,’ verklaarde een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) destijds, ‘dat geldt in principe dus ook voor gemeenten. Of een gemeente daadwerkelijk contant geld mag weigeren is een zaak van het Ministerie van Financiën. Die gaat over wettelijke betaalmiddelen.'

Voorkeur pin 

De ombudsman zegt goede voorbeelden bij gemeenten te zien waarbij de gemeente wel een voorkeur heeft voor pinbetalingen, maar bijvoorbeeld bij één loket of bij één kantoor de mogelijkheid biedt om contant te betalen. ‘Op die manier zorgt een gemeente ervoor dat de overheid voor iedereen toegankelijk blijft,’ aldus de Nationale ombudsman. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

secretaris / secretaris
Afgezien van het feit dat voor een 11-jarig kind een ID-kaart niet verplicht is (moet va. 14 jaar) kan op steeds meer plaatsen niet meer contant betaald worden. Al dat gepin leidt vaak tot veel meer uitgeven dan je eigenlijk wilde. Daarnaast zie je ook steeds meer dat uitsluitend via internet-betaalsystemen vooraf betaald kan worden. Bijv. de Bowie-tentoonstelling in Groningen. Vooraf via een gewone papieren overboeking kaarten bestellen? Ook niet mogelijk. Geen internetbankieren? Pech gehad...
Paul Vonk
Vroeger hadden mensen alleen een koe of een schaap om te betalen. Wie geen munten had, had pech.....

Ik wil maar zeggen, pinbetaling is normaal, iedereen die wil kan dat, ook ouderen. Waarom zouden ouderen zichzelf discrmineren ("Ik kan dat niet...."). Uitsluitend moet rekening worden gehouden met mensen bij wie pinnen niet is toegestaan.
eric / ambtenaar
Meneer Vonk, uw reactie bewijst maar weer eens dat bij veel mensen de wijsheid met de jaren komt, ik schat in dat u nog een kans heeft.
Rollema
Gelukkig zijn wij in Nederland niet afhankelijk van lieen als Vonk...........................
Niels / Ambtenaar
Inderdaad, Eric en Rollema. De reactie van Vonk is typisch aanbod geredeneerd. Waarom verkoop je het "cash betalen" niet gewoon als service? De klant wil het toch? Of heeft de klant niks te zeggen in een monopolie?
Nanno Ymus / schrijver jeugdroman Bevriend met Bram of met een utist
Ooit gehoord van Coalitie Voor Inclusie en de daarbij behorende VN resolutie Rechten van de Mens die alsnog in december 2015 is aangenomen door deze regering. Het moet voor eenieder mogelijk zijn om in dit geval cash te betalen. Buiten alle mensen om die vanwege schuldhulpverlening of geen pinpas mogen hebben zijn er ook gehandicapten die niet met pinpas kunnen betalen en daarbij zijn ook mensen met vormen vandyscalculie/ dyspraxie/ dyslexie! Ook hier geldt dat deze mensen moeten kunnen participeren in deze samenleving en als dat kan met cash betalen dan moet dat mogelijk zijn!
Jeannette
Zolang papier/muntgeld een wettelijk betaalmiddel is begrijp ik de hele discussie niet. Welke reden je ook hebt om gewoon met cash geld te betalen, het moet gewoon kunnen.
Advertentie