Advertentie
financiën / Nieuws

'Bouwers moeten niet zwichten voor druk gemeenten'

Projectontwikkelaars en bouwondernemers moeten zich niet door gemeenten onder druk te laten zetten om toch te gaan bouwen als er onvoldoende woningen van een project zijn verkocht. Die oproep doet de branchevereniging voor bouwers en ontwikkelaars NVB aan haar leden.

28 november 2008

Malaise
Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in oktober ligt de verkoop van nieuwe huizen in heel Nederland zeventig procent onder het niveau van twee jaar eerder en is op veel plekken zelfs volledig stilgevallen, meldt de NVB.  Veel gemeenten zijn zich volgens de NVB onvoldoende bewust van de malaise op de woningmarkt en zetten bouwers en projectontwikkelaars onder druk om plannen uit te voeren. ‘Ik begrijp het wel’, zegt NVB-directeur Nico Rietdijk. ‘Gemeenten hebben met plannen te maken en hebben niet, zoals ondernemers, het directe contact met klanten.’

 

Zwarte lijst
Rietdijk krijgt signalen dat veel gemeenten ondernemers in gebreke stellen als zij zich niet aan de bouwplicht houden en niet op tijd starten met de bouw van een woningbouwplan. Ook komt het volgens de NVB voor dat gemeenten dreigen met een ‘zwarte’ lijst van bedrijven die afhaken. Per brief heeft de NVB haar leden deze week gewaarschuwd dat ze niet voor die druk moeten zwichten, ook niet om de goede relatie met gemeenten te bewaren. Dat brengt financiële risico’s met zich mee, zoals de oplopende rentekosten van onverkochte woningen. Dit beslag op de middelen van ondernemers belemmert bovendien de mogelijkheid om nieuwe investeringen te doen.

 

Lege handen
Rietdijk: ‘Gemeenten moeten niet denken dat ze hebben gewonnen wanneer een bouwer onder druk toch gaat beginnen. Want als het bedrijf vervolgens kopje onder gaat, staat de gemeente ook met lege handen.’ De NVB adviseert leden vast te houden aan de standaard dat tenminste zeventig procent van de woningen uit een plan verkocht moet zijn voordat de bouw begint.

 

Overeind houden
Rietdijk verwacht dat het besef over de uitzonderlijke situatie op de nieuwbouwmarkt langzaam ook bij gemeenten doordringt. Hij verwijst naar Rotterdam en Zwolle. ‘Die gemeenten bekijken samen met de markt hoe ze de woningbouw overeind kunnen houden. Dat is een heel andere benadering dan gemeenten die het probleem van de stagnerende woningverkoop op het bord van de ondernemers schuiven.’

 

Lees alles over de kredietcrisis in het Dossier Overheden in crisis.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie