Advertentie
financiën / Nieuws

Belastingverlaging voor Haagse burgers

De gemeente Den Haag geeft burgers en ondernemers een stevige korting op de onroerende zaakbelasting.

10 september 2013

Haagse ondernemers en burgers krijgen volgend jaar een gedeeltelijke belastingverlaging. Vooral ondernemers profiteren van een verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 33 procent. Eerder werd de ozb voor startende ondernemers al geschrapt.

Afvalstoffenheffing
Ook huishoudens is blijkens de Haagse begroting voor 2014 lastenverlichting in het vooruitzicht gesteld. De gemeentelijke afvalstoffenheffing daalt met 1 procent. Daardoor blijven de woonlasten voor Hagenaars tot de allerlaagste van Nederland behoren, stelt wethouder Boudewijn Revis (financiën). Hij heeft zijn begroting dinsdagmiddag aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Versterking stedelijke economie
Revis zegt het belangrijk te vinden ,,juist in deze tijden van economische crisis en bezuinigingen de Haagse inwoners en ondernemers tegemoet te komen”. Lastenverlichting voor ondernemers die een café, winkel- of kantoorpand gebruiken, draagt volgens de wethouder bij aan de versterking van de stedelijke economie. ,,Dat beleid zorgt ervoor dat de stad straks sterker uit de crisis komt'', meent de wethouder.

Toename van taken

De crisis laat Den Haag volgens hem niet onberoerd. Zo is het aantal mensen in de bijstand gegroeid tot meer dan 20.000. Veel jongeren kunnen geen baan vinden. Den Haag is een van de weinige Nederlandse gemeenten die ruimte ziet voor lastenverlaging. Veel lokale overheden klagen juist over minder inkomsten en een toename van het aantal taken.


Minder ambtenaren
De residentie geeft volgend jaar 2,3 miljard euro uit en heeft de tekorten tot aan 2017 gedekt. Extra bezuinigingsronden zijn tot die tijd niet nodig. In 2010 werd besloten tot een bezuinigingsoperatie die 152 miljoen moest besparen. Intussen is daarvan 116 miljoen euro gerealiseerd. Een van de onderdelen is het schrappen van ruim 1000 banen in de gemeentelijke organisatie. Die afslanking is inmiddels voor 80 procent uitgevoerd.


Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Kijk, zo kan het dus ook.
Jos praat / beleidsmedewerker
Ja. En het zou nog veel beter kunnen indien de Haagse gemeenteraad de plannen van dat idiote Spuiforum schrapt!

Maar deze lastenverlaging speelt de voorstanders van dit megalomane en geldverslindende project helaas in de kaart.
Advertentie