of 59232 LinkedIn

Amsterdam steekt 105 miljoen in nieuwe zeesluis

In 2012 stemde de raad in met een bijdrage van 136,5 miljoen euro. Die bijdrage kan door gunstige renteontwikkelingen worden verlaagd naar maximaal 105,25 miljoen euro
Reageer

Het Amsterdamse stadsbestuur wil maximaal ruim 105 miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Wethouder Kajsa Ollongren verzocht de gemeenteraad donderdag daarmee in te stemmen. De bijdrage aan de versnelde aanleg van de sluis in het Noordzeekanaal is volgens het stadhuis goed voor de economie in de hoofdstedelijke haven en de regio Amsterdam.

Technische staat kritiek

De sluis uit 1929 zou volgens de planning van het Rijk in 2029 worden vervangen. Volgens onder meer het Amsterdamse gemeentebestuur en het Havenbedrijf Amsterdam is dat veel te laat, omdat de technische staat kritiek is en de nieuwste generatie schepen nu al niet meer door de verouderde sluis past.


Minder dan verwacht
In 2012 stemde de raad in met een gemeentelijke bijdrage van maximaal 136,5 miljoen euro. De rijksoverheid heeft wethouder Ollongren laten weten dat die bijdrage door gunstige renteontwikkelingen kan worden verlaagd naar maximaal 105,25 miljoen euro. De totale kosten voor de nieuwe zeesluis worden geschat op ruim 880 miljoen euro.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding