Advertentie
digitaal / Nieuws

Zeeuwse gemeente wil einde chaos buurtwhatsappgroepen

Er is met meer dan honderd Zeeuwse buurtwhatsappgroepen sprake van wildgroei en overlap, zo ondervindt ook gemeente Schouwen-Duiveland. Om die reden gaat de gemeente met politie het beheer van chatgroepen voortaan controleren.

25 februari 2016

Er is met meer dan honderd Zeeuwse buurtwhatsappgroepen sprake van wildgroei en overlap, zo ondervindt ook gemeente Schouwen-Duiveland. Om die reden gaat de gemeente met politie het beheer van chatgroepen voortaan controleren. 

Meldingen niet altijd zinvol

In een groeiend aantal gemeenten worden buurtwhatsappgroepen opgericht. Inmiddels is bewezen dat deze groepen de buurt veiliger maken, maar er is ook een keerzijde: te veel whatsappgroepen voor één buurt.  

Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) onderzocht het aantal whatsappgroepen en constateerde dat er veel sprake is van meerdere groepen voor één gebied. Dat ziet de politie ook. 'Groepen overlappen elkaar vaak. Mededelingen zijn niet altijd even zinvol en iedereen wil de wijkagent in zijn groep hebben. Sinds de aanhouding van twee inbrekers in Krabbendijke is het aantal groepen geëxplodeerd. Het moet geen zootje worden', meldt een agent aan de krant.

Buurten verdelen in whatsappgroepen 

De gemeente en de politie gaan daarom Schouwen-Duiveland verdelen in 35 buurten van 1000 bewoners. Schouwen-Duiveland heeft op de eigen website een kaart gepubliceerd waarop bewoners de voor hun buurt bestemde whatsappgroep kunnen vinden. De eerste buurtbewoner  die zich aanmeldt wordt groepsbeheerder van zijn buurt. Deze beheerders komen met de wijkagenten vervolgens in een aparte groep, waar instructies worden gegeven. Er worden aan beheerders gebruiksaanwijzingen verstrekt en grote stickers om in de buurt te verspreiden.  

Geen kletskoek in de groep 

Een van de beheerders legt aan de krant uit hoe het momenteel nog wel eens mis gaat. Zo werd iemand die een verdachte auto fotografeerde door een boze eigenaar aangegeven, omdat de auto niet verdacht bleek. Er is geen ruimte voor ‘kletskoek’ in de groep, maar voor een 80-jarige mevrouw die in de sneeuw hulp vroeg met haar afvalcontainer maakte hij een uitzondering. In een statement op sociale media geeft Politieteam Oosterscheldebekken aan zeer positief te zijn over het bestaan de buurtwhatsappgroepen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
..en zo zorg je dat participeren vooral niet leuk en spontaan moet worden.
kaatje
Daar hebben ze duidelijk het boek van Jan van Ginkel ea niet gelezen,werken aan de wskkere stad. Zo jammer dit...
kaatje
Daar hebben ze duidelijk het boek van Jan van Ginkel ea niet gelezen,werken aan de wskkere stad. Zo jammer dit...
ed / projectleider
Met de zogenaamde sociale buurt whats app glijdt de maatschappij steeds verder af naar een angst cultuur. Oh je een vreemde auto in de straat; kijk een gekleurde vent op een fiets...... Aan de overkant zie ik een verdacht stel jongeren rondhangen...... Alsof er meer politie op de straat is gekomen die sneller zou kunnen opereren dan nu als je ze gewoon belt. Niet dus.... Ook nog eens een vergroting van een vals veiligheidsgevoel gebaseerd op gebakken lucht..De politie (het management) vindt het allemaal prachtig. Niemand heeft het over het echte probleem; de zichtbaarheid van de politie in de buurt is minimaal. Bureaus/ steunpunten verdwijnen en aanrij tijden zijn belachelijk hoog. En de brave burgers maar appen.

annelies
Dus je hebt een social medium dat je niet sociaal mag inzetten. Alleen voor functionele dingen, en als je per ongeluk de eerste bent, krijg je meteen een heleboel verantwoordelijkheden op je nek. Dit is overorganiseren en bij voorbaat gedoemd te mislukken!

Overigens mag je een auto op openbaar gebied zo veel en vaak fotograferen als je wilt!
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Ongebreidelde groei leidt altijd tot chaos, vooral bij nieuwe dingen als sociale media. Het is belangrijk dat gemeenten het initiatief nemen om die chaos te verminderen.

Het hoort tot de verantwoordelijkheid van gemeenten om sociale infrastructuren effectief te organiseren. Dit is een mooi voorbeeld.
Nico / zzp
En het mooie is....sociale media en internet...daar gaat de gemeente niet over, lastig :-)



Regiseren is loslaten...zolang de bewoners de overlap geen probleem vinden is er geen noodzaak om als gemeente iets te doen en als er iets aan moet gebeuren, laat dat eens aan de bewoners over. Wellicht is het het handig om meerdere groepen te hebben. Hoeveel whats app groepen zouden er op een schoolplein zijn?
Advertentie