Advertentie
digitaal / Nieuws

Wethouder Duindam treedt af na vertrouwensbreuk

Een vertrouwensbreuk met de fractie van D66 Woerden heeft er toe geleid dat Woerdense wethouder Bob Duindam zijn functie heeft neergelegd. Duindam wordt door een anoniem blog beticht van belangenverstrengeling. Zelf ontkent hij dat en wenst hij een onafhankelijk onderzoek.

17 december 2015

Een vertrouwensbreuk met de fractie van D66 Woerden heeft er toe geleid dat Woerdense wethouder Bob Duindam zijn functie heeft neergelegd. Duindam wordt door een anoniem blog beticht van belangenverstrengeling. Zelf ontkent hij dat en wenst hij een onafhankelijk onderzoek.

Oprichting software-coöperatie

De ex-wethouder was betrokken bij de oprichting van een innovatieve gemeentelijke software-coöperatie. Duindam deelde bij zijn benoeming als wethouder mee dat hij aandelen in het bedrijf Gemboxx heeft en deed afstand van zijn belang. Toch wordt hij door de aantijger verweten zijn rol als wethouder bij de aanbesteding aan de coöperatie te hebben misbruikt. Duindam vindt dat de aantijgingen op niets zijn gebaseerd wil graag een onafhankelijk onderzoek dat moet aantonen of hij zijn rol als wethouder zuiver heeft gebruikt en of er goede besluitvorming heeft plaatsgevonden aangaande ICT met de deelname aan de coöperatie.

Doel coöperatie

De software-coöperatie wil gemeenten een alternatief geven tegenover de grote spelers in de ICT-software markt die gemeenten -naar eigen zeggen in een enquête- in een wurggreep houden. Volgens betrokkenen kan deze de ICT-kosten per inwoner met de helft omlaag brengen. Duindam geeft toe dat hij ‘niet altijd even handig heeft geopereerd door bijvoorbeeld De Volkskrant te woord te staan of de televisie.’ Maar, zo stelt hij,  'Dat doe ik omdat deze zaak mij aan het hart gaat. De aantijgingen gaan over mij, een onbeduidend radartje in een gemiddelde gemeente. Maar ze gaan ook over iets dat veel groter is. Er kunnen daadwerkelijk honderden miljoenen euro’s uit de gemeentelijke ICT vrijgemaakt worden.'

Geen steun eigen partij 

Binnen het college van burgemeester en wethouders kan Duindam rekenen op steun van zijn collega’s, maar in zijn eigen D66-fractie is dat niet het geval. 'Zonder die steun kan ik niet functioneren en het algemeen belang van Woerden dienen. Daarom leg ik mijn functie neer.'

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Schalkwijk / adviseur
Goed, dat die europese aanbestedingsregels worden aangepakt. Het leidt alleen maar tot monopolies van de grote bedrijven en daagt niet uit tot vernieuwingen en komt de kwaliteit van het werk ook niet altijd ten goede. Dat dat op belangenverstrengeling uit komt is spijtig. Het is gemakkelijk om ook valse berichten te verspreiden in de pers is mijn ervaring. Wat is nu waar. Laten rectificeren kan ook.
naam
Helas kan ik vanwege mijn postie niet mijn eigen naam noemen. Er ontbreekt echter iets zeer belangrijks in dit bericht: Hij zei dat hij zijn belang had verkocht maar dat was niet zo en hij wilde zelf de onderzoeksvragen laten aanpassen!! Zie ook RTV Utrecht en Woerden Dichtbij.
naam
ook interessant: http://www.dichtbij.nl/woerden/regio/artikel/251 …
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En .... wat is de reactie van de D'66 wethouders van de gemeenten Eindhoven en Boxtel op dit bericht?
Jan
D66-ers zijn nu eenmaal verkapte VVD-ers, dus sjoemelen zit in hun aard.
Advertentie